Més del 95% de les platges catalanes ha tingut una qualitat excel·lent durant tot l'estiu

L'any ha estat marcat per la bonança meteorològica i per l'escassetat de meduses
Font: DMAH
24/10/2009 - 00:00

L'Agència Catalana de l'Aigua ha fet balanç dels resultats aconseguits durant la campanya d'aigües litorals d'aquest any. En un estiu marcat per la bonança meteorològica i per la manca de pluges -tot i algunes tempestes puntuals-, s'ha evidenciat que el 95,3% de les platges (205 platges) ha gaudit d'una qualitat excel·lent, mentre que el 4,7% restant (10 platges) ha tingut una qualitat bona. Aquests resultats milloren sensiblement els assolits la temporada passada, en la qual prop del 93% de les platges van gaudir d'una qualitat excel·lent.

Les més de 15.800 inspeccions desenvolupades sobre el terreny i les 4.700 analítiques efectuades, a més de determinar la qualitat sanitària de l'aigua, també han servit per comprovar la qualitat visual de l'aigua. Aquest any, el 52,5% de les platges han presentat un aspecte de l'aigua molt bo, un 40,9% un aspecte bo i el 6,5% restant moderat. També en aquest apartat els resultats han estat millors que els de l'estiu de 2008.

Cal tenir clar que l'aspecte visual pot venir marcat per l'estat del mar -aquest estiu ha estat bastant agitat, amb predomini de mar arrissat la majoria dels dies- i per les característiques del tram de costa (el tipus de fons i la profunditat, entre d'altres).

Recollida de sòlids flotants
Durant la temporada d'enguany s'han recollit 472 m3 (unes 73 tones) de residus sòlids flotants (un 71% d'aquest volum són sòlids d'origen humà, principalment residus plàstics), una quantitat que és un 26% inferior al que es va recollir l'any passat i un 47% menys a la mitjana del període 2002-2008. La reducció en la quantitat de sòlids retirats de les aigües litorals és un fet que s'està observant des de l'estiu de 2007 i que incideix especialment, en les quantitats de restes d'origen natural i no tant pel que fa als sòlids d'origen humà. Són diversos els factors que poden determinar les diferències d'un any a l'altre i no es poden atribuir, almenys en la seva totalitat, a les petites variacions del dispositiu d'embarcacions ni en el criteri de retirada de restes flotants d'origen natural que s'ha restringit els últims estius. 

Tenint en compte que l'esforç de les embarcacions no ha variat significativament, en el període 2002-2009, sembla que la menor incidència de pluges torrencials durant els últims estius pot ser un dels factors que més estigui determinant la menor recollida de sòlids flotants. Això també està en consonància amb la millora de la qualitat visual de les aigües litorals i les platges. 

Presència de meduses
Aquest estiu s'ha caracteritzat per l'escassa presència de meduses en el litoral català, tot i que durant els mesos de maig i juny es van observar bastants exemplars d'aquest organisme a la costa, i el nombre d'albiraments va baixar de manera considerable entre juliol i setembre, un fet que també s'ha produït en altres parts del continent europeu.

També han canviat les espècies habituals en el nostre litoral. Fins aquest estiu, les espècies predominats eren Pelagia noctiluca (molt urticant) i Rhizostoma pulmo, que enguany han estat substituïdes per les espècies Velella Velella i Aequorea forskalea.

Relacionats

Butlletí