Una desena de nens i nenes portant una pancarta amb la paraula "Futur?" entre interrogants obrien aquest dissabte 31 d'octubre la marxa convocada per una quarantena de col·lectius i entitats socials al centre de Barcelona per demanar als governs "accions contundents" per frenar el canvi climàtic. En un ambient festiu, entre sons de tambors i acordions, diversos centenars de persones -700, segons la Guàrdia Urbana i 4.000, segons els organitzadors- han recorregut els principals carrers de la capital catalana a poques hores de l'inici en aquesta ciutat, entre els dies 2 i 6 de novembre, de l'última ronda negociadora prèvia a la cimera del clima de Copenhaguen.
Està previst que a Barcelona es reuneixin durant una setmana més de 4.000 representants dels governs de tot el món per tractar sobre el protocol del clima que ha de substituir el de Kyoto. En declaracions a Efe, la portaveu de la campanya "El clima no està en venda", Esther Vivas, ha comentat que amb l'acció d'aquest dissabte pretenen que s'escolti "la veu dels quals demanem solucions al canvi climàtic". En aquest sentit, ha exigit que es redueixin de forma obligatòria i a tot Espanya les emissions de CO2 i els gasos d'efecte hivernacle i que s'"apliqui en tot el territori una justícia climàtica davant els interessos del mercat".
La plataforma entén que en l'actualitat "pesen molt més els interessos empresarials i dels grups de pressió que les reivindicacions socials". Esther Vivas creu que és necessària també la "reconversió ecològica del model industrial" i ha afegit que "cal trencar la lògica del model de producció, distribució i consum dels aliments", a la vegada que és "necessària una aposta ferma per les energies renovables en base al respecte del territori".
Un històric del moviment ecologista català com Josep Puig, exegidor de l'Ajuntament de Barcelona, espera que a Copenhaguen hi hagi un acord vinculant perquè "els països emissors de CO2 acabin aconseguint el 2050 l'emissió zero" i ha recordat que Alemanya s'ha proposat la reducció del 80 per cent d'aquestes emissions per a mitjan de segle.
Ambient festiu
Durant la manifestació, que s'ha iniciat amb mitja hora de retard a la plaça Universitat i ha transcorregut per diverses vies del centre fins a la plaça Sant Jaume en un ambient festiu, els participants han corejat diversos lemes com: "No, no, no a la contaminació" o "Voti, voti, voti, petrolier el que no voti". Al mig de la marxa, un cotxe amb altaveus, era empès per tres persones, per no contaminar, mentre altres dels manifestants anaven muntats en bicicleta.
Diversos nadons, acompanyats pels seus pares, tampoc s'han perdut l'acte i en un dels cotxets es podia llegir una petita pancarta amb la frase: "Jo estimo el clima de Barcelona, no el canvieu". Altres han aprofitat la convocatòria per treure de l'armari samarretes amb lemes a favor de l'ecologia i fins i tot hi ha hagut un que s'ha disfressat d'ós polar i, d'aquesta manera, ha seguit la manifestació.
Els ecologistes han arribat a la plaça Sant Jaume, seu de la Generalitat i l'ajuntament, on han llegit un manifest relacionat amb el canvi climàtic i han incidit en que la reunió de Barcelona dels pròxims dies hauria de servir, també, per aconseguir "compromisos ambiciosos" respecte a un nou protocol del clima.