[BCNTalks] Catalunya aposta per l'intercanvi d'experiències i coneixement entre les regions

La cooperació és essencial per garantir l'eficàcia de les accions contra el canvi climàtic
Font: DMAH
06/11/2009 - 00:00

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va apostar aquest dijous a Barcelona per promoure "l'intercanvi d'experiències i coneixement pel que fa a les polítiques sobre el canvi climàtic de les nostres regions" com una de les línies d'actuació en la lluita contra l'escalfament global. Així ho va explicar durant la sessió "Pensar globalment, actuar localment: l'important paper de les regions", organitzada per la Xarxa de governs regionals per al desenvolupament sostenible (nrg4SD), de la qual Catalunya en forma part, en el marc de l'última sessió negociadora de les Nacions Unides abans de la Conferència de Copenhaguen (COP-15).

Per al conseller Baltasar, el paper que desenvolupa la Xarxa nrg4SD és essencial per aconseguir aquest intercanvi de polítiques. Però aquesta seria una de les tres direccions en les quals s'hauria d'actuar. Una segona, i també indispensable, seria  "desenvolupar el partenariat" entre les regions dels països desenvolupats i les regions dels països en vies de desenvolupament per garantir els plans sobre el canvi climàtic en el conjunt dels països "i en especial els que seran més vulnerables al canvi climàtic".I la tercera, "obtenir el reconeixement explícit" de les funcions dels governs regionals "per garantir l'eficàcia de la posada en marxa dels acords que els estats adoptaran a Copenhaguen".

Precisament, Catalunya ha estat una de les regions fundadores de la Xarxa de regions per al desenvolupament sostenible (nrg4SD), que es va crear arran de la Cimera sobre desenvolupament sostenible de les Nacions Unides que va tenir lloc a la ciutat de Johannesburg del 26 d'agost al 4 de setembre de 2002, la primera xarxa mundial de governs regionals mai constituïda. Des d'aquí s'ha fet el seguiment de les negociacions en el marc de la conferència de les parts de la Convenció sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides de 2003 fins ara. També es va esmenar, i després signar, la Declaració de Montreal, Manitoba i el Climate Group el 2005. Catalunya ha participat, a més, en la redacció de la declaració de la Cimera de Saint Malo sobre canvi climàtic, i en l'esmena i signatura del pla d'acció de Poznan del Climate Group.

L'esmena catalana
A partir de la darrera COP de Poznan, la delegació catalana va proposar la primera esmena que la Xarxa va presentar al document Long Term Cooperative Action. I des de Poznan, conjuntament amb el Climate Group, Califòrnia, el Quebec i el PNUD, es va redactar un document de posicionament conjunt amb les xarxes dels governs regionals que les delegacions del Senegal i de l'Uruguai van incorporar en forma d'esmena al document de negociació. Finalment, a partir de la recent reunió de Bonn de la Convenció sobre el canvi climàtic Catalunya ha pilotat -conjuntament amb el Quebec, la regió de la Bretanya i el Climate Group- la negociació amb el Senegal, el grup africà i les xarxes d'autoritats locals a fi d'arribar a un acord sobre una mateixa esmena que integra i inclou les responsabilitats conjuntes però diferenciades entre autoritats locals i governs regionals.

Més informació:
Vídeo de la sessió "Pensar globalment, actuar localment: l'important paper de les regions"

--
Totes les notícies sobre el Barcelona Climate Change Talks 2009

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí