Sant Cugat disposada a ser una 'ciutat intel·ligent'

Font: Ajuntament de Sant Cugat
22/12/2010 - 00:00

L'Ajuntament de Sant Cugat, abertis telecom i Indra han constituït aquest 21 de desembre la Comissió de Seguiment del Pla Estratègic per al desenvolupament del projecte "Sant Cugat, ciutat intel·ligent".

El projecte ‘Ciutats Intel·ligents' es va iniciar el passat mes d'octubre, amb la signatura de l'acord de col.laboració entre els Ajuntaments de Lleida i Sant Cugat, Indra i abertis telecom.

Les 'Ciutats Intel·ligents' representen el concepte de les urbs del futur, basat en l'ús intensiu de tecnologies d'avantguarda per aconseguir una gestió eficient dels recursos econòmics en la planificació, gestió i operació dels diferents serveis municipals als ciutadans amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida, augmentar l'eficiència dels serveis públics, incrementar la participació dels ciutadans, millorar les condicions de sostenibilitat ambiental i augmentar les oportunitats que la ciutat ofereix a les persones i a les empreses.

Les 'Ciutats Intel.ligents' també impliquen una administració pública més proactiva, flexible i adaptable, amb una millor capacitat de resposta a les necessitats més complexes del ciutadà.

La tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, ha assegurat que el projecte ‘Ciutat intel·ligent' "representa una gran oportunitat per Sant Cugat. Des de l'any 2007 la nostra ciutat ja va veure l'aturada del sector immobiliari i ens vam anar resituant en aquest nou context. Ara ens toca fer el pas definitiu per impulsar una nova manera de gestionar. Una gestió que s'ha de basar en la innovació i en l'eficiència".

 Conesa també ha assenyalat que "per aquest motiu des de l'Ajuntament treballarem de forma transversal, amb totes les àrees, per aplicar el projecte de ‘Ciutat Intel·ligent'". En aquest sentit, la tinenta d'alcalde de Territori també ha mostrat la seva satisfacció per treballar conjuntament amb les empreses abertis i Indra i ha dit que "la col·laboració publico-privada donarà els seus fruits". Finalment, Conesa ha subratllat que "la nostra ciutadania és intel·ligent i es mereix una ciutat intel·ligent".

L'objectiu del Pla Estratègic serà el de convertir Sant Cugat en referent en el procés d'implantació i ús de les noves tecnologies, dins d'un "marc d'eficiència i estalvi econòmic" i de millora de serveis al ciutadà, donant resposta a quatre necessitats principals:

-La focalització en la millora de serveis, en la capacitat de resposta, flexibilitat, adaptació a les necessitats i les noves demandes del ciutadà.
-La priorització dels projectes i serveis, d'acord amb la màxima eficiència econòmica que puguin aportar; l'anàlisi del retorn econòmic de la inversió i explotació d'aquests sistemes tecnològics amb una visió d'explotació de 8 a 10 anys i el calendari per a la seva implantació.
-Les necessitats d'infraestructures de telecomunicacions i la millora de l'aprofitament i gestió de les xarxes existents de titularitat municipal.
-La identificació dels projectes i serveis municipals que poden dotar de gestió automatitzada i coordinada en base a l'ús intensiu de les TIC.

Eficiència en els serveis, pel que a reg, residus o mobilitat
En concret, el desenvolupament d'Smart Cities a Sant Cugat permetrà un millor aprofitament dels serveis municipals, duent a terme projectes com la gestió eficient del reg a parcs i jardins en funció de les condicions ambientals, lectura remota de comptadors, optimitzar la recollida d'escombraries i el control del nivell d'ompliment de contenidors, gestió de l'enllumenat mitjançant la sincronització amb les hores solars, i gestió de la mobilitat mitjançant el control de zones de lliure aparcament o limitar estades en zones de càrrega i descàrrega.

A més, els ciutadans i les empreses a través de la informació que es genera amb el desenvolupament d'infraestructures intel·ligents, podrien tenir accés a l'Administració, crear nous negocis, millorar la presa de decisions individuals o personalitzar els serveis.

Sobre el Pla d'Innovació de Sant Cugat
En aquests moments l'Ajuntament de Sant Cugat està desenvolupant un ambiciós Pla d'Innovació per dotar la ciutat amb infraestructures punteres de telecomunicació (fibra òptica, WI-FI, WI-MAX...) i promoure l'ús de les noves tecnologies entre la població. L'objectiu d'aquest pla és impulsar la societat del coneixement i preparar Sant Cugat per afrontar els reptes del segle XXI.

El conveni per desenvolupar el projecte "Ciutat intel·ligent" a Sant Cugat -signat entre l'Ajuntament i les companyies abertis i Indra- s'inclou dins del Pla d'Innovació del municipi. Aplicar el concepte "Smart" als serveis municipals contribuirà a impulsar el nou model de ciutat que s'està dissenyant a Sant Cugat. Un nou model que es basa en la millora de l'eficiència, l'optimització de la gestió dels serveis i de les despeses, l'estalvi energètic i la millora de la sostenibilitat ambiental.

L'Ajuntament de Sant Cugat ha estat considerat per segon any consecutiu -segons l'ONG Transparència Internacional- el més transparent de l'Estat espanyol. També ha estat reconegut per l'Institut Europeu d'Administració Pública per la seva bona gestió econòmica.  

Cal destacar pel que fa al Comité de Direcció de la Comissió de Seguiment del Pla Estratègic per al desenvolupament del projecte "Sant Cugat, ciutat intel·ligent". esta format, per part de l'Ajuntament, pels tinents d'alcalde Mercè Conesa, Carmela Fortuny, Cristina Paraira, Marta Subirà, i pels regidors Xavier Martorell i Jordi Puigneró; per part d'abertis telecom hi participaran Jordi Alvinyà i Alex Mestre, mentre que d'Indra formaran part Jordi Marin i Manuel Ausaverri. Xavier Fornells, per part de l'Ajuntament, i César Valero, per part d'Indra i abertis telecom, seran els coordinadors del projecte. L'equip de treball també estarà format per tècnics municipals de les àrees implicades i tècnics d'abertis telecom i Indra.

Relacionats

Notícia

Es va celebrar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (UPC) la primera jornada d’aquest Congrés, que vol convertir-se en una cita clau per impulsar la sostenibilitat al territori. La resta de jornades s’aniran celebrant posteriorment a diferents ciutats del Vallès.

Notícia

Des d’aquest juliol, Sant Cugat del Vallès compta amb Re-cycle, un projecte de recollida sostenible de roba, calçat i complements mitjançant l’ús de bicicletes de càrrega.

Notícia

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha aprovat recentment un nou pla d’inversió per millorar el sistema d’abastament d’aigua potable del municipi. Es destinaran un total de 11,3 milions d’euros per reforçar l’eficiència hidràulica de la xarxa, garantir la qualitat de l’aigua i impulsar la resiliència hídrica del municipi.

Butlletí