Font: Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona, conscient de d'aquesta importància de la millora de les infrastructures dels serveis municipals d'abastament d'aigua de consum humà, col·labora des de l'any 2005 amb els ajuntaments contribuint a finançar les despeses.
Entre l'any 2005 i 2010, s'han destinat un total de 1.270.804 euros a subvencions per a la millora d'aquests serveis. D'aquests diners 496.164,62 han estat aportats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) dins del conveni marc 2007-2011. S'han subvencionat 72 actuacions en un total de 44 municipis.
En concret, el passat 2010, l'aportació total va ser de 301.721 euros, amb una contribució de l'ACA de 150.000 euros i un total de 17 municipis beneficiaris de l'ajut.
Actualment, aquest suport s'adreça als municipis que, a través del Pla de concertació 2008 - 2011, han estat rebent suport tècnic en el control sanitari de l'aigua. Es tracta de municipis de menys de 5.000 habitants amb gestió directa del servei d'aigua de consum i també de municipis amb gestió delegada sempre i quan no superin els 1.000 habitants.
Les subvencions es destinen a l'adquisició i instal·lació de sistemes de cloració, mesuradors de clor, de terbolesa, de nitrats..., equips de telecontrol i de filtració i també, en alguns casos, al condicionament de captacions i dipòsits. «Totes les millores estan relacionades directament amb l'assegurament de la qualitat sanitària de l'aigua, en especial amb el seu tractament abans de la seva distribució entre la població i, donat que la normativa que regula el sector considera com a tractament obligatori la desinfecció automàtica de l'aigua, l'Àrea de Salut Pública i Consum ha donat prioritat a la instal·lació de sistemes de telecontrol i de dosificació de clor amb autoanalitzador. D'aquesta manera, la Diputació col·labora amb els ajuntaments en l'accés a uns serveis públics de qualitat i disponibles per a tots els habitants de la província», segons apuntava Dolors Gómez