El director general de la Fundació "la Caixa, Jaume Lanaspa; el diputat en funcions de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona Josep Mayoral i l'alcalde del Brull, Ferran Teixidó han assistit, aquest 9 de juny, a la presentació d'aquesta instal·lació de la caldera de biomassa que funciona gràcies a la combustió d'estelles i residus d'origen forestal procedents de les finques del Parc Natural del Montseny.
Cal destacar que antigament, els boscos del Montseny s'explotaven intensament com a font d'energia tèrmica. El carboneig -l'aprofitament de la fusta per elaborar carbó- era una de les activitats forestals més esteses, juntament amb l'aprofitament de la fusta per a la construcció. Tanmateix, el canvi en els usos energètics, la disminució del preu de la fusta i l'augment dels costos de la mà d'obra van provocar un abandonament generalitzat en la gestió d'una gran part dels boscos de Catalunya. L'ús de biomassa forestal per produir energia elèctrica, aigua calenta i calefacció s'estudia des de fa anys i a poc a poc es consolida a escala europea: constitueix una font d'energia renovable i genera una nova oportunitat de negoci per recuperar la gestió forestal dels boscos.
L'ADF Montseny Ponent ha plantejat, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament del Brull, l'ús energètic tèrmic de biomassa tant per fomentar la gestió dels boscos del seu àmbit de treball com per impulsar l'ús d'energies alternatives al seu territori.
Aquesta iniciativa s'ha executat en el marc del conveni de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona, i s'ha fet en dues fases. A la primera fase, s'han dut a terme diferents proves pilot de gestió forestal amb diversos objectius: determinar els mètodes més adequats per a cada tipus de bosc de la regió, definir la metodologia que calia seguir per produir estella forestal de qualitat i apta per al consum a les calderes, calcular els rendiments i els costos dels processos de generació de la matèria primera (estella), i assessorar l'ADF en temes de venda del producte generat i recerca de mercat per vendre els excedents d'estella.
La zona d'actuació es distribueix entre els municipis que formen part de l'ADF Montseny Ponent: Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent. En total, en aquesta
primera fase s'ha actuat a 16 hectàrees, i es preveu treballar en unes altres 20 per cobrir les necessitats d'estella de la caldera en un futur immediat.
A la segona fase, s'ha instal·lat al municipi del Brull una caldera de biomassa de 160 kW que consumirà una part de l'estella elaborada. Aquesta caldera generarà energia tèrmica per a diversos edificis municipals a través de la xarxa de distribució de calor construïda, que arribarà a l'Ajuntament, l'església, el punt d'informació del Parc Natural del Montseny i el futur edifici on es construirà la llar d'infants municipal.
Diverses empreses forestals i de serveis han dut a terme les actuacions executades a les dues fases del projecte, en les quals ha participat el centre especial de treball Associació Sant Tomàs - PARMO Tac-Osona, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual. Cinc persones d'aquest centre han dut a terme les diferents tasques esmentades.
La inversió en el projecte per part de l'entitat financera ha estat de més de 162.000 euros. El Pla d'Obres i Serveis de Catalunya (POSC de la Generalitat) també hi col·labora amb una subvenció de 70.000 euros, a més dels 30.000 que hi aporta l'Ajuntament del Brull.