Catalunya celebrarà, entre els dies 13 i 17 de juny, la Setmana de l’Energia, una iniciativa que pretén, a través d’activitats dirigides als ciutadans, als infants i als professionals, incrementar el coneixement i la sensibilització sobre la gestió energètica i la necessitat de canviar els nostres hàbits en el consum d’energia.
La Setmana de l’Energia coincidirà amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible i tindrà com a lema ‘Quan parlem d’estalviar energia i diners, tu tens la paraula’. Enguany, està previst que, en el marc de la Setmana, se celebrin més de 350 activitats en 150 municipis de tot Catalunya, que sumen una població de 4,5 milions d’habitants.
La Setmana s’estructura a partir de tres grans àrees d’activitats. La primera està orientada a la ciutadania general, i està formada per xerrades divulgatives i tallers específics, destinats a treballar les bones pràctiques de consum energètic o a fomentar noves maneres de fer ús de l’energia, com el vehicle elèctric. Una exposició sobre la mobilitat elèctrica, tallers de cuina eficient o xerrades sobre comptabilitat energètica domèstica són algunes de les activitats d’aquest bloc.
Un segon grup d’accions està especialment dirigit a escoles i públic infantil; es tracta de jocs de diferent formats que tenen com a finalitat conscienciar els més joves sobre el bon ús de l’energia. Entre les activitats proposades hi figuren el joc interactiu ‘L’energia a casa: segueix-li la pista’, el joc de gran format ‘Els Guardawatts’ o el joc de taula ‘Ecocasa’, entre d’altres
Finalment, també se celebraran les jornades tècniques per a professionals, que abordaran temes com les xarxes de calor amb energies renovables, l’edificació sostenible o la formació per a estalvi i eficiència energètica en instal·lacions esportives. La programació completa de la Setmana de l’Energia es pot consultar a l’adreça setmanaenergia.gencat.cat.
La Setmana de l'Energia està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona el Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) i l’Ajuntament de Barcelona.