El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Xavier Rodó, Francisco J. Doblas, Jaume Terradas i Isabelle Anguelovski, ha atorgat, per unanimitat, el premi al treball “Citizen science provides a reliable and scalable tool to track disease-carrying mosquitoes”, publicat el passat octubre de 2017 a la prestigiosa revista Nature Communications.
Els premiats d’aquesta edició en la modalitat de treballs sobre Ciències de la Terra i Ambientals han estat Aitana Oltra, Frederic Bartumeus i John R.B. Palmer, per aquest treball científic.
El jurat ha valorat el treball científic realitzat per aquests investigadors on la participació ciutadana ha estat clau per estudiar el mosquit tigre. Es tracta, segons el jurat, d’una recerca innovadora i atrevida sobre l’expansió del mosquit tigre que combina mètodes de recerca tradicional amb la participació de la ciutadania. El treball demostra la fiabilitat, eficiència i utilitat de la ciència ciutadana en la generació de coneixement científic d’avantguarda. Es tracta del primer estudi científic del projecte que ha utilitzat totes les dades enviades per la ciutadania amb l’aplicació Mosquito Alert des de l’any 2014. L’eficàcia d’aquest sistema ciutadà demostra que es podria aplicar a tot el món per fer el seguiment dels mosquits transmissors de malalties.
En la mateixa categoria de Ciències de la Terra i Ambientals l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas i el grup que lidera, la Unitat d’Ecologia Global, van ser reconeguts amb una menció especial.
L’acte, celebrat el 15 de febrer a l’Ajuntament de Barcelona, va ser presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i el Comissionat de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, i conduït per la periodista de Betevé Eva Arderius.