A la COP24, els països coincideixen en un camí concret per fer realitat l’Acord de París

Font: UNU NEWS

18/12/2018 - 08:02

Després de dues setmanes de negociacions cruentes, amb hores extres, les gairebé 200 persones que es van reunir a Katowice (Polònia) per a la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP24) van adoptar dissabte 15 de desembre un conjunt de pautes d'implementació per al marc de l'Acord de París de 2015, destinades a mantenir l'escalfament global per sota dels 2 ° C en comparació amb els nivells preindustrials.

Després de diverses nits sense dormir, els aplaudiments van donar la benvinguda al president de la COP24, Michal Kurtyka, quan va obrir la sessió plenària de cloenda de la conferència, que s'havia posposat prop d'una dotzena de vegades.Va agrair als centenars de delegats a la sala la seva "paciència", i va assenyalar que l'última nit "era una llarga nit".

"Katowice ha demostrat una vegada més la resistència de l'Acord de París, el nostre sòlid full de ruta per a l'acció climàtica", va dir Patricia Espinosa, que dirigeix ​​la secretaria de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC) i que va parlar en nom d'António Guterres, l'ONU Secretari general.

El paquet de directrius adoptades, anomenat "llibre de regles" per part d'alguns, està dissenyat per fomentar una major ambició d'acció climàtica i beneficiar a persones de tots els àmbits de la vida, especialment les més vulnerables. 

Finançament d'accions de confiança i clima
Un dels components clau del "paquet Katowice" és un marc de transparència detallat, destinat a promoure la confiança entre les nacions, en el sentit que totes estan fent el seu paper per abordar el canvi climàtic. Es detalla per tant, de quina manera els països proporcionaran informació sobre els seus plans d'acció nacionals, inclosa la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, així com les mesures de mitigació i adaptació.

Es va arribar a un acord sobre com explicar de forma uniforme les emissions de gasos d'efecte hivernacle i si els països més pobres veuen que no poden complir els estàndards establerts, poden explicar per què i presentar un pla per augmentar la seva capacitat a aquest respecte.

Sobre la qüestió espinosa del finançament dels països desenvolupats en suport de l'acció climàtica als països en vies de desenvolupament, el document estableix una manera de decidir nous objectius més ambiciosos a partir de l'any 2025 a partir del compromís actual de mobilitzar US $ 100 mil milions l'any a partir de 2020.

Un altre èxit notable d'aquestes negociacions és que les nacions van acordar com avaluar col·lectivament l'eficàcia de l'acció climàtica el 2023, i com controlar i informar el progrés en el desenvolupament i la transferència de tecnologia.

"Les directrius que les delegacions han estat treballant dia i nit són equilibrades i reflecteixen clarament com es reparteixen les responsabilitats entre les nacions del món", ha dit la Sra. Espinosa en un comunicat de premsa. "Incorporen el fet que els països tenen diferents capacitats i realitats econòmiques i socials internes, mentre que proporcionen les bases per a una ambició creixent".

Sense consens en l’Article 6
En última instància, les negociacions van abordar un tema clau que tornarà a estar en la taula a la propera conferència sobre canvi climàtic de l'ONU, COP25, que tindrà lloc a Xile. Aquest és el tema conegut en cercles especialitzats com "Article 6", en relació amb els anomenats "mecanismes de mercat" que permeten als països assolir una part dels seus objectius de mitigació domèstica.

Això es fa, per exemple, a través de "mercats de carboni" o "comerç de carboni", que permet als països comerciar els seus drets d'emissió. L'Acord de París reconeix la necessitat de regles globals sobre aquesta qüestió per salvaguardar la integritat dels esforços de tots els països i garantir que cada tona de les emissions alliberades a l'atmosfera es comptabilitzi.

"Des del començament de la Conferència de les Parts, es va veure molt ràpidament que aquesta era una àrea que encara necessitava molt de treball i que els detalls per operar aquesta part de l'Acord de París encara no havien estat suficientment explorats", ha explicat la senyora Espinosa, qui ha assenyalat que la majoria dels països estan disposats a acceptar i incloure les directrius sobre els mecanismes del mercat, però que "malauradament, al final, no s’han pogut superar les diferències".

Altres assoliments clau de COP24
A més de les negociacions polítiques entre els estats membres sobre les directrius de París, durant les dues últimes setmanes, els passadissos de la COP24 han acollit prop de 28.000 participants que van compartir idees innovadores.

Es van fer molts anuncis encoratjadors, especialment sobre compromisos financers per a l'acció climàtica: Alemanya i Noruega es van comprometre a duplicar les seves contribucions al Fons per al clima verd establert per permetre als països en desenvolupament actuar; el Banc Mundial també va anunciar que augmentaria el seu compromís amb l'acció climàtica després de 2021 a 200 mil milions de dòlars; el Fons d'Adaptació al clima va rebre un total de 129 milions de dòlars.

El sector privat en general, va mostrar un fort compromís. Entre els aspectes destacats d'aquesta COP, dues grans indústries – els esports i els mon de la moda- es van unir al moviment per alinear les seves pràctiques empresarials amb els objectius de l'Acord de París, a través del llançament de l'Esport per a l'Acció Climàtica i la Carta de la Indústria de la Moda per a l'acció climàtica. Es van fer molts més compromisos i es van prendre accions concretes i inspiradores.

"D'ara endavant, les meves cinc prioritats seran: ambició, ambició, ambició, ambició i ambició", va dir Patricia Espinosa en nom del cap de les Nacions Unides António Guterres a la cloenda. "Ambició en la mitigació. Ambició en l'adaptació. Ambició en finances. Ambició en la cooperació tècnica i capacitació. Ambició en la innovació tecnològica ".

Per aconseguir-ho, el secretari general de l'ONU ha convocat una cimera climàtica el 23 de setembre, a la seu de les Nacions Unides a Nova York, per implicar els governs als nivells més alts.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.

Notícia

La mesura de govern del pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona inclou dues línies d’actuació: mitigar les causes de l’emergència climàtica i adaptar la ciutat per reduir-ne l’impacte dels efectes. En el pla es preveu invertir més de 1.800 milions d’euros amb mesures que es desenvoluparan en sis eixos de treball i objectius fixats per al 2030.

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Butlletí