L’esquirol vermell torna al delta del Llobregat quaranta anys després

Font: Lapremsadelbaix.es

14/03/2019 - 13:24

Segons han informat les associacions DEPANA i SOS Delta del Llobregat, l’esquirol vermell torna a habitar al delta del Llobregat. Després de quaranta anys d’absència les pinedes de La Pava de Gavà s’han convertit en la llar d’aquest animal. El primer cop que es va poder observar va ser el 26 de maig del 2018 a través de les imatges ofertes per una càmera de fototrampeig i, des d'aleshores, s'han localitzat exemplars d'aquesta espècie en altres filmacions.

Xavier Santaeufemia, tècnic de fauna del consorci que gestiona els espais naturals protegits del delta del Llobregat, ha assegurat que des dels anys 80 fins al 2010 no hi ha hagut cap població establerta d'esquirol vermell a les pinedes protegides, entre la desembocadura del Llobregat i la Murtra.

Tenint en compte aquest precedent i els planejaments urbanístics que amenacen aquesta zona baixllobregatina, des de DEPANA i SOS Delta del Llobregat han posat en marxa un projecte per estudiar la situació actual de l'esquirol. En l'actualitat, la pineda de Gavà no té cap protecció ambiental concreta. És per això que els ecologistes han denunciat que la biodiversitat de l'hàbitat del delta del Llobregat no està protegit i han destacat "l'arbitrarietat i els criteris especulatius" utilitzats a l'hora de delimitar els espais protegits de la zona. I recorden, a més, que el Pla Director Urbanístic d'Activitats Econòmiques aprovat el 2015 amenaça el futur de les pinedes de La Pava, on la manca de protecció i de gestió facilita incidents tan desafortunats com les tales il·legals que s’han denunciat recentment.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Notícia

El Zoo de Barcelona i el Govern insular han signat l’acord després de 15 anys de col·laboracions. La conservació i la recuperació d’espècies autòctones és una de les línies de treball prioritàries del Zoo, que participa en diferents projectes que s’hi relacionen.

Butlletí