Font: Consorci Besòs Tordera
Els passats 10 i 11 de maig, va tenir lloc el cens visual de la llúdriga a la conca de la Tordera. Una activitat programada dins el projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera. En total, es van mostrejar uns 20 km de riu, des de Gualba de Baix fins a Fogars de la Selva, i es van acumular més de 140 hores d’observacions.
La jornada de divendres va iniciar-se a la Sala de la Unió Batllorienca, a Sant Celoni, amb una interessant xerrada a càrrec de Jordi Ruiz Olmo, especialista en llúdriga i assessor científic del projecte, sobre la biologia d’aquesta espècie i la seva distribució a Catalunya en els darrers trenta anys, i també sobre el funcionament de la metodologia del cens.
Posteriorment, els voluntaris van ser distribuïts en grups pels diferents punts del riu prèviament establerts, ubicats cada 500 m per tal que, entre les 20 i les 22 hores, estiguessin a l’aguait i fessin un recompte de de les observacions de llúdriga i d’altra fauna fluvial. Aquesta metodologia es va repetir el dissabte en els mateixos punts d’observació.
En total, es van mostrejar uns 20 km de riu, des de Gualba de Baix fins a Fogars de la Selva, i es van acumular més de 140 hores d’observacions. Tot i que ara l’equip del projecte ha d’analitzar amb profunditat aquests resultats, sí que es pot afirmar i avançar que es van registrar 5 observacions de llúdriga en diferents trams del riu, així com altres espècies vinculades a ambients fluvials, fet que demostra que la Tordera disposa de bons hàbitats per a la presència d’aquesta espècie clau en la recuperació del riu.
Tots els voluntaris i voluntàries van sortir molt satisfets de la seva participació i experiència en aquest cens, que forma part d’una metodologia científica del projecte de Seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera, coordinat per l’Observatori de la Tordera i del Besòs (ICTA-UAB), el Consorci Besòs Tordera i el Zoo de Barcelona, amb l’Arnau Tolrà com a investigador responsable del seguiment, l’assessorament científic del Dr. Jordi Ruiz-Olmo i amb el suport de l’Ajuntament de Sant Celoni.
La mateixa fórmula es farà servir també els dies 24 i 25 de maig per fer el “Cens visual de la llúdriga a la conca del Besòs”. En aquesta ocasió, s’ha escollit un tram del riu Congost i un altre del riu Tenes, i el punt de trobada dels voluntaris i organitzadors serà la seu del Consorci Besòs Tordera.
Les persones interessades a participar en aquest segon cens han de ser majors d’edat i han de poder assistir a les dues sessions (divendres i dissabte). Les inscripcions ja es poden formalitzar aquí.