El Parc dels Esculls recupera la biodiversitat, amb més de tres-centes espècies marines

Els esculls artificials construïts el 2003 han permès al Zoo de Barcelona preservar la biodiversitat del fons marí amb més de 300 espècies

Font: Ajuntament de Barcelona, Betevé

10/09/2019 - 11:37

El Parc dels Esculls, creat l’any 2003 davant les platges de la ciutat de Barcelona, recupera la biodiversitat marina i la qualitat dels fons marins del front litoral. La instal·lació, que simula els espais rocosos naturals del mar, s’ha convertit en llar de més de tres-centes espècies d’algues, invertebrats i peixos.

Poc té a veure amb el mar del Carib o del sud-est asiàtic, però el litoral barceloní ja no s’assembla a res al que era fa més de 15 anys. La construcció, l’any 2003, d’un parc d’esculls artificials ha permès impulsar la biodiversitat marina i mantenir la qualitat del fons del mar. Entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda es van submergir 365 estructures de formigó a 20 metres de profunditat i durant aquests 16 anys el Zoo de Barcelona ha seguit de prop l’evolució de la fauna i les flores autòctones per tal de protegir-les. En aquest temps ha vist com s’han incrementat els organismes marins que hi habiten i s’ha donat suport a la recerca del fons maríEl Parc dels Esculls abasta 11 quilòmetres quadrats entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda.

La instal·lació inclou 365 peces de formigó submergides a uns 250 metres de la costa i a uns 20 metres de profunditat. El disseny de les estructures facilita que les diverses espècies marines les colonitzin, i així queden protegides de la pesca.

Quines espècies l’habiten?

Més de 300 espècies d’algues, crustacis, mol·luscs i peixos habiten als esculls artificials, per exemple:

  • Ostres i musclos
  • Pop comú i pop roquer
  • Escórpores i meros
  • Llagosta comuna
  • Congres i serrans
  • Bavoses de mar
  • Esponges i anemones

Conservació, recerca i divulgació

La Fundació Barcelona Zoo s’encarrega de coordinar el Parc dels Esculls, que ha permès protegir la flora i la fauna marines, incrementar-ne la diversitat d’espècies i d’individus i generar un espai d’assaig i observació científica.

Centre de Conservació de la Biodiversitat Marina

Un dels reptes propers del Zoo de Barcelona és la creació del Centre de Conservació de la Biodiversitat Marina, que vetllarà per la preservació i conservació d’espècies amenaçades, de fauna autòctona i mediterrània. A més, també treballarà per impulsar la recerca i la intensificació de les tasques educatives i de sensibilització.

Zona molt degradada

Aquest projecte s’emmarca dins la proposta de recuperació del front litoral Besòs degradat per l’abocament de productes al mar per part de les infraestructures de sanejament de l’època. La millora d’aquest sistema amb la remodelació de la depuradora del Besòs o la construcció dels dipòsits pluvials ha permès millorar la qualitat del fons marí.

El Parc dels Esculls forma part del Pla de recuperació general del front litoral per revertir la degradació ambiental generada durant anys d’abocar-hi aigües industrials i urbanes sense una depuració completa.


 

Categories: 

Relacionats

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Article

L’Ajuntament de Reus farà una salt decisiu durant aquest mandat per avançar cap a una ciutat més verda i sostenible. Per això impulsa el pla Reus Respira (R2) amb tres objectius clars: la planificació, la protecció i l’ampliació de l’arbrat de la ciutat.

Butlletí