El Museu de Ciències Naturals impulsa una plataforma de seguiment de ratpenats

Font: Museu de Ciències Naturals de Granollers

16/10/2019 - 07:30
El Museu de Ciències Naturals (link is external) (MCN) de Granollers ha estat precursor en la investigació de les poblacions de quiròpters (ratpenats) i ha promogut nombroses activitats de sensibilització per conservar aquests petits mamífers voladors. Ara el museu fa un pas més i crea un programa de ciència ciutadana per al seguiment de ratpenats a Catalunya amb quatre protocols diferents: QuiroRius, QuiroHàbitats, QuiroCaixes i QuiroRefugis, amb l’objectiu de monitoritzar les poblacions dels ratpenats dels medis forestal, aquàtic, cavernícola i urbà. 

Així, el museu anima les persones interessades en la conservació dels ratpenats a fer-se voluntàries del programa i a esdevenir investigadors i investigadores que faran seguiment del cens de quiròpters des de casa. Les dades es recullen a través de la plataforma www.ratpenats.org, que s’ha dissenyat seguint els models d’èxit anglès i francès. És un seguiment molt fàcil d’implementar, pensat perquè el dugui a terme qualsevol persona sense coneixement previ del tema. A més, el museu granollerí  organitza, de manera regular, jornades de capacitació i discussió adreçades a l’equip de voluntaris, per millorar la precisió de les observacions i oferir formació complementària.

 
El MCN destaca que la col·laboració ciutadana permet aconseguir un volum de dades impossible d’assolir únicament  per l’administració o els grups d’investigadors. Alhora, la informació recollida és imprescindible per disposar de dades sobre la qualitat ambiental i mesurar el grau de deteriorament dels ecosistemes per causa, per exemple, del canvi climàtic o de paisatge. 
 
El programa és fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca en l’Estratègia per la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030.
 
Més informació del programa, aquí

Les persones interessades poden contactar amb el Museu de Ciències Naturals a través: info@ratpenats.org


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Article

L’Ajuntament de Reus farà una salt decisiu durant aquest mandat per avançar cap a una ciutat més verda i sostenible. Per això impulsa el pla Reus Respira (R2) amb tres objectius clars: la planificació, la protecció i l’ampliació de l’arbrat de la ciutat.

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Butlletí