Font: COAMB
Des del COAMB es reclama que la nova opció de medi ambient a les oposicions al cos superior d’administració general de la Generalitatsigui exclusiva per als titulats en Ciències Ambientals, ja que, assegura, són els únics que tenen la formació idònia per cobrir la totalitat de les funcions definides en aquesta opció i són els que poden aportar una visió global i transversal del medi ambient.
Aquest 12 de novembre s’ha publicat la convocatòria d’oposicions al cos superior d’administració general de la Generalitat, on per primer cop hi ha una opció específica de medi ambient. Això suposa una millora respecte de la situació que hi havia fins ara, ja que al no disposar de Cos específic propi, els ambientòlegs només podien accedir a la funció pública a través de les oposicions del cos general, sense cap temari ni reconeixement dels temes ambientals. No obstant, aquesta nova opció –que ha dissenyat la Generalitat de manera unilateral - segueix sense satisfer les demandes del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)-. Segons aquesta entitat que defensa els drets dels ambientòlegs, amb els detalls de la convocatòria, es fa molt difícil que els titulats en Ciències Ambientals puguin accedir a la funció pública per aquesta via.
El COAMB recorda que la major part dels ambientòlegs i ambientòlogues que treballen a la Generalitat són interins que porten més de 10 anys en aquesta situació, que s’ha fet totalment insostenible i que els impedeix la promoció professional i la mobilitat laboral.
Nou greuge a les Ciències Ambientals
Ara bé, la Generalitat va comunicar al COAMB que es reservarien les places amb funcions en l’àmbit ambiental als titulats en Ciències Ambientals, però a la resolució feta pública es constata que hi podran accedir professionals de 38 titulacions, moltes d’elles sense la formació curricular ambiental necessària. El llistat de titulacions prové d’un informe de l’Agència per a la Qualitat Universitària (AQU), al qual no s’ha tingut accés prèviament i que per transparència i per la transcendència que té la creació d’aquesta nova opció en el si de l’administració catalana, el COAMB demana al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que el faci públic.
Des del COAMB es reclama que aquesta nova opció de medi ambient sigui exclusiva per als titulats en Ciències Ambientals, ja que, assegura, són els únics que tenen la formació idònia per cobrir la totalitat de les funcions definides en aquesta opció i són els que poden aportar una visió global i transversal del medi ambient.
El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya ve reclamant des del seu naixement la creació d’un cos propi d’ambientòlegs a la Generalitat de Catalunya. Any rere any, s’ha refusat aquesta petició i des del COAMB es denuncia que és un tema de voluntat política, ja que altres titulacions més recents sí que compten amb el seu propi cos. A més, en les administracions locals i estatals sí que està reconeguda la figura d’aquest professional.
Properes passes del COAMB
Des del COAMB s'assegura que per tal de revertir aquest greuge comparatiu, s’iniciaran una sèrie de contactes amb el Govern i amb tots els grups parlamentaris per fer-los arribar tota la informació de l’actual situació dels seus titulats. El Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya és una corporació de dret públic, de caràcter professional, que des de 2004 agrupa els titulats en Ciències Ambientals i doctorats en medi ambient que exerceixen la seva professió dins el territori de Catalunya. Va ser el primer de tot l’Estat i actualment ja reuneix vora un miler dels professionals del medi ambient. Des de 2012, poden adherir-se al COAMB els professionals del medi ambient i els estudiants dels últims cursos de Ciències Ambientals.