Font: Mancomunitat La Plana
La proposta pretén posar l’atenció en la quantitat d’embolcalls que es generen en els esmorzars i promoure la reflexió i l’acció a favor de la prevenció de residus, amb la implicació de tota la comunitat educativa.
La Mancomunitat La Plana presenta un nou projecte educatiu coincidint amb la programació d’activitats de la Setmana europea de la prevenció de residus al qual han participat un total de 1400 alumnes de set centres educatius.
La proposta porta per títol Què esmorzem / Què deixem i està adreçada als centres educatius dels municipis mancomunats, des de l’educació infantil fins a l’educació secundària. Pretén posar l’atenció en la quantitat d’embolcalls que es generen en els esmorzars i promoure la reflexió i l’acció a favor de la prevenció de residus, amb la implicació de tota la comunitat educativa.
La proposta s’emmarca en el Pla supramunicipal de prevenció de residus municipals 2019-2022. Es presenta com una acció comuna a tots els centres educatius per aconseguir, conjuntament i amb la màxima incidència, fomentar hàbits d’ús eficient dels recursos i avançar cap al residu zero.
Es tracta d’una activitat atractiva, espontània, vivencial i molt visual que ha durat una setmana. Més enllà d’aquesta experiència, s’ofereix assessorament i recursos educatius en línia als centres que vulguin fer créixer el projecte, i s’adapta als seus interessos i necessitats.
La metodologia de treball del projecte parteix de la motivació i del factor sorpresa. El material que s’ofereix als centres es presenta amb un disseny original i atractiu: un envàs que té forma de capsa de pizza i va acompanyat d’un pòster sorpresa. Dins la capsa hi ha una guia amb les instruccions per desenvolupar l’activitat, papers blancs i fulls amb adhesius de colors.
La dinàmica és molt senzilla i consisteix en fer un recompte gràfic durant una setmana de la quantitat i la tipologia de les deixalles que es generen a l’hora d’esmorzar. Hi ha adhesius de diferents colors segons els tipus de residus (sense residus o compostables, paper i cartró, plàstic, brics, paper d’alumini i llaunes). Cada dia de la setmana cada nen o nena enganxa un adhesiu al comptador de residus i un altre del mateix color al pòster sorpresa. A mesura que avança la setmana va creixent el comptador de residus i es va revelant la imatge que s’amaga al pòster. Durant tota la setmana l’activitat genera expectativa, i desperta interès i curiositat. Al final de la setmana s’obtenen uns resultats molt visuals i gràfics i és el moment de recollir els resultats i fer una reflexió conjunta.
El Què esmorzem / Què deixem es va presentar al professorat el passat 6 de novembre a les instal·lacions de la Mancomunitat La Plana i va tenir molt bona acollida per part dels assistents.
Al llarg del curs altres escoles vincularan la proposta als seus projectes educatius de salut i sostenibilitat.