Barcelona té un nou pla econòmic per als propers deu anys per recuperar l’ambició i aprofitar tot el potencial de la ciutat, amb les prioritats de retenir i formar talent, facilitar l’activitat econòmica i captar més i millors inversions. L’objectiu és crear 103.000 llocs de treball de qualitat en el sector digital i verd.
La nova agenda BCN Green Deal marca 10 prioritats i 38 mesures per enfortir la ciutat a través de tres aspectes clau: la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat.
Competitivitat: una ciutat de talent, emprenedora, digital i oberta al món
En l’àmbit de la competitivitat, es vol facilitar l’activitat econòmica de la ciutat amb el pla “Barcelona fàcil”, que redueix els tràmits per a les empreses, i el pla “Zero impostos”, que elimina la taxa d’inici d’activitat econòmica durant el primer any d’activitat. També es busca potenciar l’ecosistema digital creant més talent, formant 3.000 professionals digitals durant els propers cinc anys a través de la IT Academy i fomentant que el talent emigrat pugui tornar. D’altra banda, es crearan tres espais nous d’emprenedoria.
Sostenibilitat: lluitar contra l’emergència climàtica des de l’economia sostenible, justa i circular
Les 38 mesures estan alineades amb l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible. Alhora, es proposen accions concretes en l’àmbit de la sostenibilitat, com la promoció de l’economia solar o el programa “Barcelona, posa’t sostenible”, per millorar l’eficiència energètica dels habitatges i equipaments i generar ocupació.
També es potenciarà la creació de l’ecodistricte del Besòs com a nou eix econòmic verd i la formació d’un clúster d’indústries creatives i un altre d’economia blava en l’àmbit de la nàutica. Al centre de la ciutat es vol donar un impuls a l’economia, i, pel que fa al turisme, es crearà un fons econòmic per incentivar la producció de continguts: el Fons Turisme i Cultura.
Equitat: potenciar l’economia social i solidària
L’agenda vol potenciar també l’economia social i solidària, i el 2021 Barcelona serà la capital mundial de l’alimentació sostenible. També es desenvoluparà l’Acord per l’ocupació de qualitat a Barcelona, que ja s’ha signat, i s’han pactat mesures concretes per millorar la inserció i l’ocupabilitat amb sindicats i agents socioeconòmics. A més, es crearà l’Observatori del Comerç i la Restauració, que aprofundirà les àrees de promoció econòmica urbana (APEU), eixos comercials de proximitat.