Primer acord de custòdia del territori per preservar el tritó del Montseny

Font: Diputació de Barcelona

09/06/2020 - 16:09

La Diputació de Barcelona signa el primer acord de custòdia del territori amb una finca privada del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny per preservar el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i el seu hàbitat.

Es tracta de la primera vegada que la Diputació de Barcelona signa un contracte d’aquestes característiques. L’acord de custòdia va fer-se efectiu el mes de novembre del 2019 amb l’objectiu principal de preservar l'estat de conservació del tritó del Montseny, espècie endèmica d’aquest espai natural protegit.

L’any 2015 es va fer una aposta per assumir amb garanties un Pla d'acció per millorar la conservació de l'hàbitat i assegurar la supervivència del tritó del Montseny. La Diputació de Barcelona (com a soci coordinador), amb la col·laboració de quatre entitats associades (Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya, Zoo de Barcelona i Forestal Catalana), va presentar el projecte a les convocatòries LIFE de la Unió Europea (UE). Una vegada concedit, el projecte Life Tritó Montseny (LIFE15 NAT/ES/000757) es va iniciar l'octubre del 2016 i acabarà a finals del 2020. L'objectiu principal d’aquest projecte és la millora de l'estat de conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i del seu hàbitat de ribera gràcies a la implementació d’accions que minimitzin les actuals amenaces sobre les seves poblacions.

En el marc d’aquest projecte, la custòdia del territori es formalitza en el primer acord de col·laboració a llarg termini (vint anys) entre una finca privada dins del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i la Diputació de Barcelona, com administració gestora d’aquest espai natural. L’acord promou un conjunt d’estratègies que generen responsabilitats entre el propietari i l'òrgan gestor del Parc. El compromís pretén conservar i utilitzar de manera sostenible i respectuosa els recursos i els valors naturals, culturals i paisatgístics implicant el propietari forestal.

Acords principals

Els principals acords que han signat les dues parts tenen la finalitat d’assegurar la conservació del tritó del Montseny i el seu hàbitat i en destaquen els objectius següents:

1. Garantir que les activitats que es duguin a terme a la finca privada s’adeqüin als objectius del Life Tritó Montseny.

2. Fer compatible la conservació del tritó del Montseny i el seu hàbitat de ribera amb el desenvolupament ordenat d’activitats forestals i d’agricultura que la propietat realitza dins la seva finca, que es troba dins de la zona de distribució del l’espècie.

3. Incrementar la qualitat hidrològica dels torrents i el seu cabal ecològic en l’àmbit de la finca, remodelant el seu sistema actual d’explotació dels recursos hidrològics i potenciant la utilització de les aigües pluvials.

4. Eliminar o minimitzar les amenaces que existeixen sobre l'hàbitat de ribera vinculades a la connectivitat dins del torrent, a la restauració de la cobertura arbòria autòctona i a la reducció de l’aportació de sediments.

5. Implicar la propietat en la conservació de l'hàbitat de ribera, de la seva biodiversitat i, en concret, del tritó del Montseny mitjançant l’aplicació de bones pràctiques ambientals que alhora puguin revertir positivament en la gestió de la finca i que serveixi com a exemple a seguir per les seves finques veïnes.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del projecte Life Tritó Montseny.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Notícia

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

Butlletí