Comença el període de protecció a la nidificació del corriol camanegre a Vilanova i la Geltrú

01/03/2021 - 11:50
S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent Corriol camanegre (Foto: Joan Giribet, maig 2020)

S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent Corriol camanegre (Foto: Joan Giribet, maig 2020)

A partir de dilluns, 1 de març, no es podrà anar a la platja de Ribes Roges, de Vilanova i la Geltrú, amb gossos. La setmana vinent comencen les mesures de protecció a la posta del corriol camanegre, una espècie d'ocell protegida que ja fa alguns anys nidifica a la desembocadura del torrent de Sant Joan.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha explicat el treball que s'està fent a les platges de Vilanova i la Geltrú per fer compatibles diferents usos, "ja fa temps que estem treballant en aquesta línia de repensar les platges no només com un espai lúdic sinó també espai natural, un espai on hi ha molts possibles usos i que s'han de compatibilitzar".

L'any passat a la platja vilanovina es van comptar 11 nius de corriol camanegre. Aquestes dades són excepcionals per la situació de confinament que hi va haver. Enguany l'Ajuntament vol mantenir i millorar la protecció. La tècnica responsable de Medi Ambient de l'Ajuntament, Gemma Roset, apunta que enguany ja s'han detectat 5 exemplars de corriol camanegre i que "per garantir que aquest ocell, que és una espècie protegida molt sensible, que fa la posta just sobre de la sorra, tingui la màxima tranquil·litat possible, hi ha estudis que diuen que la presència de gossos actuen com d'amenaça i és preferible que hi hagi una distància el màxim de gran".

S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent

La prohibició de portar gossos a la platja de Ribes Roges es complementa amb altres mesures com el reforç i recol·locació de les tanques de protecció, algunes actuacions a la sorra i la col·locació de senyals informatives. Aquestes accions s'han consensuat amb la Generalitat i els agents rurals.

A tot això cal afegir-hi la contractació de personal informador que començarà a treballar la setmana vinent a la zona, i també amb una major freqüència de la presència de la Policia Local que farà accions informatives i si és necessari, sancionadores.

La prohibició d'accés amb gossos només afecta la platja de Ribes Roges, entre la passarel·la de la Pasífae i el dic de Ponent. A la resta de platges es permet l'accés amb gossos fins que comenci la temporada de bany. Cal recordar també que a la Platja Llarga, d'especial protecció, l'entrada de gossos està prohibida durant tot l'any.

A la zona del torrent de Sant Joan s'hi poden trobar una cinquantena d'espècies diferents d'aus. Al parc de Ribes Roges hi ha alguns punts senyalitzats i que permeten l'observació, “l'espai birding”. L'Ajuntament ha editat un fulletó divulgatiu sobre les diferents tipologies d'ocells que s'hi poden veure.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Notícia

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

Butlletí