Font: Ajuntament de Viladecans
Un total de 63 habitatges i locals comercials i nou escoles públiques han estat guardonats en els Premis d’Eficiència Energètica de Viladecans, convocats per l’Ajuntament l’any 2019 i que es van concedir fa poques setmanes en allargar-se la presentació de candidatures per la pandèmia sanitària.
Els guardons compensaven econòmicament l’esforç per part de la ciutadania i dels centres escolars de tenir cura de l’energia per contribuir a un model més eficient, sostenible i que ajudi a mitigar el canvi climàtic. L’import de cada guardó s’ha regit per un barem segons l’impacte de les mesures aplicades.
D’una banda, les escoles i el veïnat participants en programes municipals de formació i actuació en gestió energètica a través de Vilawatt han obtenit 1.075 euros de mitjana. D’altra banda, les llars que havien realitzat obres importants d’eficiència energètica han rebut 2.750 euros de mitjana. La meitat dels diners s’han atorgat en la moneda local Vilawatt, que s’utilitza en el comerç local, tot generant un impacte positiu d’aquests recursos públics en la pròpia ciutat.
Més enllà dels premis, l’empenta municipal per a la instal·lació de sistemes d’aprofitament solar és habitual ja que l’Ajuntament ofereix a les llars bonificacions de fins al 50 % de l’IBI durant tres anys i del 95% de l’impost d’obres (ICIO) per a la seva col·locació. Aquest darrer impost també es bonifica al 75 % a les comunitats veïnals que fan obres d’eficiència energètica.
Els edificis demorenovats amb Vilawatt consumeixen la meitat
Entre els guardonats dels Premis es troben els tres edificis que han rebut subvencions del programa europeu Vilawatt, promogut per l’Ajuntament i la Unió Europea, per invertir en accions d’eficiència que preveuen la reducció d’entre un 50 i un 60 % del seu consum energètic.
Amb actuacions d’aïllament tèrmic i substitució de tancaments, de col·locació de plaques fotovoltaiques i de renovació de calderes i equips de climatització, aquestes rehabilitacions energètiques han donat tot un exemple del valor que poden tenir les reformes integrals en edificis antics. En les obres s’han invertit 1,53 milions d’euros de fons públics.
“El confinament per la pandèmia ens va agafar amb les obres i va suposar importants molèsties i retards, però ha quedat tot molt maco per fora i per dins i esperem que també tingui una repercussió econòmica a la llarga”, explica Silvia Pina, presidenta d’una de les tres comunitats veïnals reformades, qui assegura que agraeixen “molt el premi, que permetrà pagar part dels costos fiscals” en considerar-se les obres una subvenció pública.