Font: Mon Planeta
Els estats que pateixen i patiran amb més duresa els efectes del canvi climàtic reclamen un “pacte d’emergència” per prendre mesures que frenin l’augment de les temperatures. El seu objectiu més immediat és pressionar a la cimera climàtica COOP26 que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia) el proper mes de novembre perquè s’adoptin polítiques que evitin la “catàstrofe climàtica” imminent.
Així ho explica la cadena britànica BBC a en un article a la seva pàgina web, on també remarca com, mentre alguns grups demanen ajornar la cimera perquè no tots els delegats tenen la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19, el Climate Vulnerable Forum, que uneix els països més afectats per l’escalfament global, consideren que no es pot endarrerir perquè la situació és crítica.
El CVF representa uns 1.200 milions de persones d’Àfrica, Àsia, el Carib, Amèrica Llatina i les illes del pacífic, i va ser el responsable d’imposar la necessitat de mantenir l’escalfament global per sota d’1,5ºC als Acords de París de 2015, un límit que, si tot continua igual, se superarà aquesta mateixa dècada. El seu objectiu, doncs, és proposar que hi hagi plans climàtics anuals entre ara i el 2025, amb objectius que no siguin a cinc anys vista com fins ara.
A més, també reclamen als països rics que compleixin les seves obligacions i injectin 100.000 milions de dòlars anuals en finançament climàtic entre 2020 i 2024, tal com s’havien compromès. Unes inversions que anirien a parts iguals a reduir les emissions de carboni i a ajudar altres estats a adaptar-se als possibles efectes de la pujada de les temperatures. Una altra de les propostes és canviar el deute extern per inversions en energies renovables o en accions de protecció de la natura, com ha fet Belize recentment. El seu deute, ara, servirà per a programes de conservació dels entorns marins.