Manual per la prevenció del malbaratament alimentari

Font: Maresme Circular

25/04/2024 - 20:23

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Maresme Circular ha publicat el ‘Manual per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i els menjadors escolars’, un document que dota a aquests sectors de recursos i coneixements per tal que puguin reduir l’impacte dels residus d’aliments.

La iniciativa forma part de les actuacions que Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, està duent a terme de la mà de Rezero per evitar el malbaratament alimentari a la comarca i s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus de cara el 2027, respecte l’any 2010.

A partir d’aquest primer semestre de l’any, entrarà en vigor la normativa que recull que els restaurants de més de 10 treballadors estaran obligats a tenir un pla contra el malbaratament alimentari. En aquest sentit, el manual vol ser una eina al servei de restaurants i menjadors escolars que a més de sensibilitzar sobre la importància de posar en valor els aliments, detalla el marc normatiu vigent i aporta exemples de bones pràctiques per evitar el malbaratament.

El document s’ha presentat a Mataró a la FAGEM (Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme), en una jornada de de formació dirigida al sector de la restauració i organitzada conjuntament amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme i el Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró i el Maresme.

 

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones anuals d’aliments

Segons un estudi recent de l’Eurostat, l’any 2020 es van malbaratar 127 quilos d’aliments per habitant, dels quals el 55% correspon al malbaratament a les llars i el 45% restant a tota la cadena de producció.

A Catalunya, a les llars, comerços al detall i establiments de restauració es malbaraten més de 260.000 tones anuals d’aliments, l’equivalent a 35 quilos d’aliments per persona i any, segons dades del 2012 de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Altres accions contra el malbaratament

Dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme, el Consorci de Residus està duent a terme altres accions per prevenir els residus d’aliments, com per exemple la creació d’un circuit de reaprofitament alimentari al Masnou, tallers de cuina de reaprofitament a diferents municipis de la comarca, un concurs de receptes o sessions de formació per a restaurants i menjadors escolars.

 


 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Notícia

Els Gastrorecups passen de 18 a 50 restaurants participants de tot Catalunya, que oferiran menús elaborats a partir d’aliments recuperats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Butlletí