La Regidoria de Sostenibilitat ha posat en marxa el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.
La iniciativa s'ha posat en marxa de la mà dels alumnes de 5è de Primària de l'Escola Mare de Déu de Montserrat que han iniciat les observacions en el Parc Francesc Macià per poder identificar i comptar les espècies de papallones que es detecten. Malgrat de Mar s'afegeix a la xarxa col·laborativa de voluntaris de l’observatori ciutadà de papallones urbanes 'uBMS', de la qual ja en formen part les ciutats de Barcelona, Madrid i Sabadell.
Totes les escoles de Primària participen en el projecte, que també compta amb altres voluntaris. El projecte ha començat avui a caminar amb les primeres observacions a càrrec de l'alumnat de 5è de Primària del Montserrat, acompanyats per Javier Sánchez, membre del grup de voluntaris del projecte de Ciència Ciutadana de Malgrat de Mar.
El projecte consisteix en el fet que els voluntaris fan una visita cada quinze dies a partir del pròxim mes d'abril i fins a final d’octubre, durant les quals identifiquen i compten les espècies de papallones que observen.
Per poder fer el cens es fa, d'una banda, un recorregut d’uns 300 metres durant el qual es comptaran i s'identificaran papallones. Per una altra, es fa un altre recorregut d'una durada determinada. Les observacions es fan durant qualsevol hora compresa entre les 10 h i les 16 h, sempre que les condicions meteorològiques siguin favorables.
Espècies bioindicadores
Les papallones són considerades espècies bioindicadores, perquè responen ràpidament als canvis ambientals. Són indicadores de vida, per això s’observen: per estudiar la qualitat ambiental dels espais. Juntament amb els ocells i els ratpenats, són els únics bioindicadors animals reconeguts per la Unió Europea.
Aquests insectes són sensibles a la contaminació, però també als canvis que hi hagi en l’entorn, per tant son indicadores de qualitat ambiental. No només és important observar la quantitat de papallones que hi ha sinó que també els diferents tipus de papallones, la diversitat d’espècies.
La Regidoria de Sostenibilitat s'afegeix al projecte uBMS del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, el qual forma part de la xarxa internacional de Programes de Seguiment de Papallones (abreujats BMS, de l’anglès Butterfly Monitoring Schemes), que es porta a terme en més de 25 països.