2.000 llars en situació de pobresa estalviaran energia amb el suport de la Diputació de Barcelona

01/08/2016 - 12:00

La Diputació de Barcelona ha engegat un programa d'intervenció a habitatges en situació de pobresa energètica, que parteix d'auditories encaminades a obtenir un estalvi en aquestes llars. Al llarg del 2016 i 2017 s'intervindrà en 2.000 habitatges de 200 municipis per aconseguir un estalvi valorat en 600.000 euros, amb una reducció d'emissions de CO2 de 315 tones anuals; un estalvi energètic equivalent al consum anual de gairebé 100 llars.

 

Dues proves pilots, ja finalitzades, dutes a terme al Consell Comarcal d'Osona i a Vilanova i la Geltrú, han permès constatar que gràcies a la intervenció s'aconsegueix un estalvi de consum energètic de 301€ i de 620,5 kwh de mitjana anual per llar.

Segons Maite Fandos, diputada de Benestar Social de l'Àrea d'Atenció a les Persones, aquest conjunt d'accions s'han engegat per donar suport als municipis en l'àmbit de la prevenció i l'atenció a la pobresa energètica. Inclouen suport econòmic, capacitació dels professionals de serveis socials i intervenció en llars vulnerables per millorar l'eficiència energètica. Ha destacat que l'empoderament de la ciutadania i la informació per reforçar el treball dels tècnics municipals són la base del projecte.

A més de les auditories energètiques per monitoritzar el consum, el programa inclou instal·lació gratuïta d'elements de baix cost -com bombetes de baix consum, temporitzadors, regletes amb interruptor o virets per les finestres-, formació per a les persones beneficiàries, consells per a l'estalvi i tràmits amb les companyies subministradores per sol·licitar el bo social o optimitzar les condicions de contractació, com ara baixant la potència contractada o sol·licitant una discriminació horària.

La Diputació de Barcelona ha destinat, també, 15 milions d'euros addicionals als municipis i consells comarcals per combatre la pobresa energètica i cobrir necessitats socials bàsiques a través de les ajudes d'urgència social.

D'altra banda, en conveni amb el Departament de Benestar Social i Família i l'Institut Català d'Energia de la Generalitat de Catalunya, s'organitzen tallers formatius per orientar els professionals dels serveis socials bàsics sobre com abordar la pobresa energètica,. Durant el 2016 s'estan fent 10 tallers amb la participació de 300 professionals.

També, la Diputació de Barcelona col·labora en l'organització del I Congrés Català de Pobresa Energètica, que se celebrarà el proper novembre, a Sabadell. Segons la diputada Maite Fandos: "la Diputació de Barcelona participa en l'organització del Congrés perquè la pobresa energètica és una de les emergències socials que més afecten als municipis, a la qual cal donar una resposta coordinada i efectiva".


Categories: 

Relacionats

Article

Sitges és un dels 7 municipis de l’estat i un dels 35 europeus que reben assistència tècnica en matèria de pobresa energètica, després de ser una de les localitats guanyadores de la convocatòria promoguda per la Comunitat Europea. Un 2% de les famílies es troba en situació de pobresa energètica i d’aquestes un 57% dels habitatges tenen dificultats per mantenir la temperatura.

Notícia

Després del canvi massiu de lluminàries a tecnologia LED, la següent fase de millora i optimització consisteix en la instal·lació de nous sistemes de telegestió que permeten fer una gestió molt més efectiva de l’enllumenat (avaries, consums, adaptació dels horaris d’encesa i apagada de les lluminàries a la via pública, etc.) · La previsió és que el nou sistema estigui en funcionament durant aquest estiu

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Butlletí