Aquest 5 d'abril s'ha realitzat una acció de neteja i sensibilització sobre l'abandonament de residus al riu Daró. Amb la col·laboració de 500 joves Escoltes i Guies de la demarcació de Girona, s'han geolocalitzat, recollit i separat per al seu reciclatge 14 tones de residus abandonats (envasos, ferralla, aparells elèctrics i electrònics, runa, etc.) a les ribes del riu al seu pas per Cruïlles i La Bisbal d'Empordà. Aquesta acció de restauració de l'entorn, realitzada a les portes del Clean Up Day Europeu (10 de maig), ha estat promoguda per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura i la Fundació Prevenció de Residus amb el suport del Consorci de les Gavarres, els Agents Rurals del Baix Empordà i l'Associació Retorna. El Daró és un riu típicament mediterrani que amb els seus períodes d'assecatge i crescudes atresora una rica diversitat faunística i unes excel·lents formacions de vegetació de ribera, raons per les quals és considerat dels rius més ben conservats de Catalunya, per això està inclòs a la Xarxa Natura 2.000. Malgrat tot, Oriol Granyer, tècnic del Consorci de Les Gavarres, afirma que encara hi ha abocaments incívics de residus sense control en els seus marges que en malmeten el seu estat. També el massís de les Gavarres es veu afectat per aquests actes: durant el passat any es van detectar 90 abocaments incontrolats, segons el Cos d'Agents Rurals, que en aquest àmbit realitzen tasques de detecció i investigació d'abocaments que es duen a terme al medi natural, així com aixecament d'actes i denúncies si s'escau.
La gran quantitat i varietat de residus trobats en l'acció (envasos, ferralla, aparells elèctrics i electrònics, runa, etc.) evidencia la problemàtica de l'abandonament de residus al nostre entorn, tant a nivell paisatgístic i de contaminació, com el malbaratament de recursos naturals que suposa una mala gestió de les nostres deixalles. També mostra la necessitat d'aplicar mesures des de tots els sectors (indústria, comerç, administracions i ciutadania) per tal de reduir la generació de residus i evitar-ne el seu abandó: ‘com el Sistema de retorn d'envasos, prohibir la distribució gratuïta de bosses de plàstic, fomentar l'ecodisseny i combatre l'obsolescència programada dels productes...', assenyala Marta Beltran de la Fundació Prevenció de Residus.
L'acció s'emmarca en la campanya Desembruta que evidencia la problemàtica dels residus abandonats a l'entorn, detectant les zones més afectades del territori així com els abocaments il·legals, i aporta solucions des de la prevenció de residus, la reutilització, el reciclatge i l'ús eficient dels recursos. Albert Pacheco, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, destaca: ‘aquesta és la primera campanya de sensibilització ambiental en crear un mapa virtual i en temps real de punts d'abandonament de residus en un terme municipal català, que es construeix gràcies a accions de neteja amb voluntaris i a la participació 2.0 (aplicació gratuïta per a mòbils que permet pujar fotos de residus abandonats al mapa virtual)'.
L' Ajuntament de La Bisbal d'Empordà recorda que "Desembruta el Daró", l'anterior acció de neteja realitzada el novembre de 2013, ha estat seleccionada com a finalista al Vè Premi Europeu de Prevenció de Residus per un jurat internacional format per especialistes europeus en el camp ambiental.
Durant el mes d'abril es podrà visitar l'exposició Desembruta al Castell de La Bisbal d'Empordà, que mostra els impactes econòmics, socials, en el medi, la salut i en les generacions futures derivats d'aquests residus (que són recursos) que acaben llençats a l'entorn. S'exposen les fotos pujades al mapa de punts negres (visionades en un reproductor integrat) i propostes a desenvolupar des de tots els sectors que tenen una responsabilitat compartida per eradicar aquest problema des de l'origen, atès que no generar un residu és la millor manera d'evitar el seu abandó. Una mostra de productes d'un sol ús i hàbits no respectuosos es contrasta amb les seves respectives alternatives de consum responsable.