A la pesca del plàstic de la Mediterrània

16/05/2011 - 00:00

La Comissió Europea  (CE) va anunciar aquesta setmana a Atenes que finançarà en un programa pilot als pescadors perquè ajudin a retirar els residus plàstics de la Mediterrània, que representen el 83% de les deixalles a les seves aigües.

La comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, va assenyalar que el proper 20 de maig la CE llançarà en una reunió a França un programa pilot de descontaminació que financiï a pescadors perquè recullin deixalles plàstiques al mar i les traslladin a terra per ser reciclades.

"El programa, pagat pels Fons de Pesca, contribuirà també a oferir una ocupació alternativa al sector, en temps en què la política de la Comissió és la de limitar la pesca a la Mediterrània", va assegurar Damanaki en una trobada a Atenes amb parlamentaris, ONG i empresaris.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, va afirmar en la mateixa trobada que el 80% de les escombraries a la Mediterrània prové de fonts terrestres i el 83% és plàstic, segons la informació recollida per la campanya europea "Mantingui la Mediterrània lliure d'escombraries".

Potocnik va anunciar la promoció per part de la Comissió d'una major investigació sobre l'impacte de les partícules de plàstic i la toxicitat d'aquest material en el medi ambient, advertint que "les aigües d'aquest mar tancat es renoven cada 80 a 90 anys".

Segons dades d'organismes ambientals de França i Bèlgica actualment suren a la superfície de la Mediterrània 500 tones d'escombraries plàstiques i 250.000 milions de petites partícules d'aquest material.

Potocnik va afirmar que malgrat els esforços, "tot indica que la contaminació segueix en augment", fet que té efectes negatius en la fauna i la flora marina, així com en la pesca i el turisme.

Atacar el problema en la seva arrel (educació, controls i sancions, reducció d'objectes que es poden llançar al mar, com les omnipresents bosses de plàstic) pot no ser suficient, segons les estimacions de Brussel·les, que també pensa en altres mars i oceans, no només en el martiritzat Mediterrani.

La idea, que no és una iniciativa legislativa ni un pla que la Comissió pretengui imposar als governs, és només un suggeriment per les capitals europees, que com a administradores del Fons Europeu de la Pesca (FEP) tenen l'última paraula.

Espanya disposa de 1.131 milions d'euros amb càrrec a aquest fons per al període 2007-2013.

L'Administració pesquera espanyola valora aquesta iniciativa, que "permet diversificar l'activitat pesquera en determinats períodes, com són les vedes, suposa una renda complementària al col·lectiu de pescadors i un indiscutible benefici ambiental".

A més, segons va comunicar el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, "els pescadors tenen una àmplia experiència i un profund coneixement del medi marí i, en aquest sentit, poden ser peces clau per actuar en aquest tipus de noves activitats".

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent. Les tres administracions han refermat en els recursos l’obligació de protegir el dret de la salut de les persones i han destacat que la sentència va en contra de les normatives europees i estatals.

Notícia
Foto: @Laura Guerrero

Foto: @Laura Guerrero

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat executar provisionalment la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per un motiu processal. La petició d’execució plantejada per l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries s’ha presentat abans de temps.

Notícia

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Es regulen accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals.

Butlletí