Aiguafreda disposarà d'una caldera de biomassa amb xarxa de calor per als equipaments municipals

Font: Diputació de Barcelona
07/02/2014 - 00:00
El projecte consisteix en la instal·lació d'una caldera de 500 kW de potència, alimentada amb estella forestal de biomassa, i la construcció de la sitja d'emmagatzematge de l'estella i la xarxa de calor per alimentar diversos equipaments del municipi. El cost total del projecte puja a 343.402 euros. 

En una primera fase, la xarxa de calor donarà servei a l'Ajuntament, l'escola la Muntanya, el camp d'esports i el pavelló. Així mateix, el projecte contempla l'ampliació de la xarxa de calor a sis edificis més com són el local de la Creu Roja, el casal Sant Jordi, l'hotel d'entitats i la masia Can Bellit.

En aquesta primera fase es preveu un consum d'unes 110 tones d'estella seca anuals, que corresponen a unes 150 tones de fusta verda, amb un estalvi anual de 28.000 euros respecte del cost actual de gasoil, i una reducció de les emissions d'aproximadament 76 tones anuals de diòxid de carboni. Així mateix, les tasques per a l'obtenció de la biomassa generarà feina per a una brigada d'una empresa especialitzada que executi els treballs forestals i producció de l'estella.

Aquest projecte pel municipi d'Aiguafreda, situat en bona part dins del Parc Natural del Montseny, és paradigmàtic pel fet de tenir una superfície eminentment forestal i amb unes característiques favorables per a la producció de biomassa, principalment en boscos de pi blanc. 

El projecte ha estat presentat aquest 6 de febrer pel diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, i l'alcalde d'Aiguafreda, Joan Vila.

Aquesta línia d'actuació de la Diputació de Barcelona, que impulsa la utilització de la biomassa forestal com a combustible per a calefacció, es va iniciar en el marc del Programa Europeu ELENA, que té entre els seus objectius afavorir la instal·lació de calderes de biomassa mitjançant la redacció de projectes executius per als municipis, així com donar suport a les diverses operacions de producció d'estella forestal, que van des de la trituració fins a l'assecat i l'emmagatzematge.

L'objectiu final del programa és poder establir una àmplia xarxa d'instal·lacions de consum de biomassa, amb una demanda que faci rendible la gestió forestal dels boscos de l'entorn per a la producció de llenya i estella. En aquesta línia, la Diputació de Barcelona vol potenciar aquesta oferta en el conjunt del territori, estimulant la producció de biomassa a través de plans tècnics de gestió forestal, tant en finques pròpies com privades, especialment a través dels plans marc de les Associacions de Propietaris Forestals del conjunt de la demarcació.

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Notícia

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental ha iniciat el muntatge d’una instal·lació de generació d’energia solar fotovoltaica amb connexió a la xarxa interna per autoconsum del Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental (CCTRVO).

Article

L'Escola de Natura del Corredor (ENC) arriba aquest curs als 40 anys de trajectòria, consolidant-se com un equipament pioner en educació ambiental i sostenibilitat al Maresme i el Vallès Oriental. Fundada el 1984, l'ENC ha estat un actor clau en la sensibilització i formació de prop de 270.000 infants i adolescents, així com 26.000 docents, fomentant valors de respecte i compromís amb el medi ambient.

Butlletí