El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va assegurar aquest diumenge, amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que Catalunya podria resistir tres anys consecutius de sequera sense tenir problemes de proveïment d'aigua, gràcies a les actuacions que s'han dut a terme en l'últim any per augmentar les reserves hídriques. "Caldria estar més de tres anys sense caure ni una gota perquè tinguéssim problemes", va dir el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio.
L'actual situació hídrica de Catalunya, doncs, contrasta amb la que es va viure fa tan sols un any, quan el país va estar a punt d'entrar en fase d'emergència, cosa que hagués implicat l'adopció de restriccions en l'àmbit domèstic a causa de la persistent escassetat de precipitacions. De fet, Baltasar creu que és "pràcticament impossible" que pugui repetir-se la situació d'extrema sequera de l'any passat.
Reserves al 90%
I és que les pluges caigudes en els darrers mesos han posat el punt final a un dels episodis de sequera més greus viscuts a Catalunya. S'ha passat d'estar a un pas de restringir el subministrament d'aigua als domicilis a tenir unes reserves inimaginables fa només 8 mesos: ara mateix, les reserves hidràuliques a les conques internes de Catalunya freguen el 90% (fa un any, estaven al 21,51%), unes reserves que continuaran augmentant en les pròximes setmanes amb el desglaç de tota la neu caiguda durant l'hivern (vegeu l'estat dels embassaments al web de l'Agència Catalana de l'Aigua).
En aquest sentit, el govern va derogar el passat 13 de gener el decret de sequera vigent des del mes d'abril de 2007, retirant definitivament totes les restriccions en l'ús d'aquest recurs.
(P)
Noves infraestructures
D'altra banda, el Govern de la Generalitat ha executat obres antisequera per valor de més de 600 milions d'euros, entre les quals destaquen la recuperació de 300 nous pous, la construcció de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat (amb una capacitat de producció de 60 hm3/any) o la reutilització de l'aigua del riu Llobregat. I segons dades del departament de Medi Ambient, Catalunya disposarà a partir de 2012 de 300 hectòmetres cúbics d'aigua nova obtinguda a partir de l'eficiència de les xarxes de distribució, la reutilització d'aigua regenerada (75), la recuperació d'aqüífers (25) i la dessalinització (200). Tot això, és clar sense oblidar que l'estalvi continua sent la millor font d'aigua pel futur.
Fracasa l'intent de declarar l'aigua com un dret universal
El Fòrum Mundial de l'Aigua d'Istambul ha fracassat en el seu principal objectiu: declarar l'accés a l'aigua com un dret universal, una idea proposada per diversos països llatinoamericans i Suïssa que ha topat amb la negativa de Brasil i els Estats Units. La falta de consens de la iniciativa proposada per Bolívia, Cuba, Equador, Uruguai i Veneçuela, a la qual també es van afegir altres països com Espanya i Alemanya, ha impedit incloure aquest concepte en la declaració final del fòrum que es tancarà aquest dilluns, on segurament hi figurarà alguna frase menys compromesa com "l'aigua és un dret bàsic" o una "necessitat bàsica".