Baltasar: "la sequera també pot ser una oportunitat d'aprendre a gestionar bé els recursos"

El conseller de Medi Ambient i Habitatge defensa que les solucions a la falta d'aigua no poden ser úniques
Sostenible.cat
29/04/2008 - 00:00

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va tornar a parlar ahir de la gestió d'un recurs bàsic, l'aigua, "essencial per la vida, però a la vegada escàs i que no pot ser reemplaçat amb cap altra cosa". Després de reconèixer que Catalunya pateix "una situació complexa, amb una distribució molt irregular dels recursos hídrics", el conseller va assegurar que una sequera com l'actual "també pot ser una oportunitat d'aprendre a gestionar bé els pocs recursos disponibles".

En un acte organitzat per Tribuna Barcelona, el conseller Baltasar va apostar "per una nova cultura de l'aigua, on es passi de gestionar l'oferta a gestionar la demanda" i no s'acabi optant per una solució única al problema sinó per una "solució combinada" d'estalvi, eficiència, recuperació d'aqüífers, dessalinalització i reutilització d'aigua que, segons va assegurar, "estarà plenament operativa en tres anys". Segons les previsions del Departament de Medi Ambient, aquesta solució combinada "satisfarà les demandes a les xarxes d’abastament fins a l’any 2025".

La gestió de la sequera
Pel que fa a la gestió de l'actual sequera, Baltasar va recordar que, des del primer decret de sequera d'abril de 2007, el Govern ha anat posant en marxa una sèrie de mesures que, a partir del nou decret de sequera del mes de novembre, no es van centrar només en l'estalvi, sinó també en la recuperació i reutilització de recursos.

Tot i que el conseller va tornar a destacar l'èxit de mesures com el repartiment dels 1,3 milions de difusors d'aigua entre els ciutadans, Baltasar va parlar també de la recuperació de pous (a la qual s'han destinat 58 milions d'euros), de la construcció de noves depuradores, la reutilització d'aigües depurades (com ara la procedent de l'EDAR del Prat de Llobregat) i dels 200 hectòmetres cúbics d'aigua que proporcionaran les dessalinitzadores al sistema Ter-Llobregat pel 2012.

Amb aquestes mesures, va assegurar Baltasar, el govern ha aconseguit que "Barcelona no patís restriccions d'aigua des de fa mesos", però la situació d'excepcionalitat que pateix Catalunya exigeix que encara s'hagin de prendre més mesures "a l'alçada de la situació" per tal de garantir l'accés a l'aigua a tots els ciutadans.

Vaixells i aigua de l'Ebre
Així doncs, i fins que no entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat (cosa que està prevista per la primavera del 2009), el Govern haurà de recórrer a "mesures excepcionals" com portar aigua amb vaixells i la "interconnexió temporal" amb l'Ebre.

Pel que fa als vaixells, Baltasar va anunciar que els primers començaran a arribar a la capital catalana el proper dia 15 de maig procedents de Tarragona i Marsella, i més tard de Carboneras (Almería). En total, aquesta mesura aportarà uns 2,6 hectòmetres cúbics mensuals al sistema.

En quant al polèmic mini-transvasament de l'Ebre, Baltasar va dir que encara no hi ha fixada una data per l'inici de les obres, però va voler remarcar el caràcter temporal de la interconnexió, que només restarà oberta fins que acabi l'actual sequera o fins 30 dies després de l'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge va voler remarcar també que la interconnexió amb l'Ebre "no suposarà extreure ni una gota més d'aigua de l'Ebre", ja que s'agafaran part dels excedents del Consorci d'Aigües de Tarragona. D'aquesta manera, durant set o vuit mesos es captaran uns 4,6 hectòmetres cúbics d'aquests excedents, que sumats als vaixells i la recuperació de pous i aqüífers permetran sumar uns 17 hectòmetres cúbics extra al mes.

Etiquetes: