El Departament de Medi Ambient i Habitatge farà remuntar riu amunt l'aigua que surt de la depuradora del Llobregat per reintroduir-la de nou, desprès d'haver estat potabilitzada, al sistema de proveïment humà. Segons publica El Periódico citant fonts vinculades a la gestió de la crisi hídrica que pateix Catalunya, aquesta mesura permetria disposar de fins a 5,2 hectòmetres cúbics mensuals de cabal extra.
Actualment, de la depuradora del Prat surten 750 litres per segon d'aigua per usos agrícoles, 450 per alimentar les zones humides veïnes i 1.000 per al cabal de manteniment del Llobregat, aigua que s'aboca al riu just després de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí. El nou pla de Medi Ambient és abocar l'aigua uns vuit quilòmetres riu amunt, de manera que part d'aquest cabal passi per la planta potabilitzadora i pugui reintroduir-se a la xarxa de consum humà.
Segons El Periódico, aquest procediment proporcionarà una aigua de més qualitat que la del Llobregat i fins i tot que la del Roine, ja que supera de llarg els 65 paràmetres que serveixen per avaluar si una aigua és apta per al consum.
L'aigua regenerada arribarà al juliol
El Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assegurat que les obres ja estan en marxa i que aquesta aigua reutilizada arribarà a les aixetes de Barcelona cap a finals de juny o principis de juliol. Aquests 5,2 hectòmetres cúbics d'aigua depurada també serviran per recarregar l'aqüífer, de manera que l'aigua que finalment arribaria a les llars es calcula en uns 2,5 hectòmetres mensuals, la meitat del que proporcionaria el polèmic transvassament del Segre. Tot i així, Medi Ambient assenyala que aquesta obra es considera estructural, i no pas una alternativa al transvassament.
Estalviar i reutilitzar
La idea d'utilitzar aigua depurada regenerada no és nova (és una pràctica habitual a Austràlia i alguns estats dels EUA) i ha estat fermament defensada pel socioecòleg Ramon Folch, el qual assegura que tot i que "ens horroritza l'expectativa de beure aigua de depuradora", aquestes instal·lacions són "potencials fàbriques d'aigua reutilitzable". Anant més enllà, Folch afirma que "si estalviéssim i reutilitzéssim, ens bastaria amb els recursos actualment disponibles".
--
Més informació:
Aigua regenerada, de Ramon Folch.
Quanta aigua necessitem?, de Ramon Folch.
Els grans conceptes sobre gestió de l'aigua i sequera, de Joan Canela.
Adjunt | Mida |
---|---|
Depuradora d'aigua del Baix Llobregat | 66.87 KB |