[BCNTalks] El govern espanyol aportarà 100 milions d'euros a la lluita contra el canvi climàtic

Els Estats Units prometen "treballar dur" a l'inici de les converses a Barcelona
Redacció
03/11/2009 - 00:00
Segueix al minut la cobertura de les converses a Barcelona al Twitter de Sostenible

La vicepresidenta primera del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, va anunciar durant la inauguració aquest dilluns de la conferència sobre canvi climàtic que se celebra a Barcelona que Espanya aportarà 100 milions d'euros addicionals d'aquí a 2012 amb l'objectiu de "reforçar els primers esforços" en la lluita contra el canvi climàtic. De la Vega va defensar la necessitat de prendre mesures immediates perquè "no hi ha raó ni excusa per a un fracàs" que, de produir-se, "seria catastròfic" per al planeta.

L'anunci del govern espanyol arriba tot just uns dies després que els líders de la Unió Europea arribessin a un principi d'acord sobre el finançament als països en desenvolupament en matèria d'adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, va assenyalar la importància que es reconegui el paper dels governs subestatals i locals, per ser els que apliquen les decisions concretes de lluita contra el canvi climàtic, i va animar els representants a que treballin per aconseguir un bon acord, ja que d'això dependrà la "herència" que li quedi a les generacions futures.

Els EUA no volen quedar-se fora
Pel que fa a l'inici de les converses a Barcelona, una de les delegacions més observades per tots és la dels Estats Units, encapçalada per Jonhatan Pershing, que es va comprometre a "treballar dur" durant tota la setmana per establir les bases que permetin arribar a un "acord ambiciós" a Copenhaguen.

Pershing va assenyalar en roda de premsa que, tot i que encara queda "molta feina per fer", els Estats Units han demostrat durant els últims deu mesos que les polítiques de mitigació del canvi climàtic són una "prioritat" per a l'administració que dirigeix Barack Obama, i per això va apostar per aconseguir un acord pel que fa a la reducció de gasos d'efecte hivernacle, del qual va dir que el seu país no es quedarà fora (vídeo de la roda de premsa de la delegació dels Estats Units).

No obstant això, el cap negociador dels nord-americans no va voler quantificar la reducció en les emissions de CO2 que podria acordar seu país, i es va limitar a assenyalar que aquestes han d'arribar fins on han dit els científics que és imprescindible. Pershing tampoc quantificar l'ajuda que els Estats Units podria aportar als països en vies de desenvolupament perquè limitin les seves emissions, encara que sí va dir que el divendres, data en què acaba la cita de Barcelona, estarà més clar en quins aspectes s'està a prop d'assolir un acord.

Protestes d'activistes
El començament de la conferència també va estar marcat per les protestes d'activistes de Greenpeace, que van desplegar una pancarta de 600 metres quadrats amb el missatge World leaders make the climate call ( 'Líders mundials preneu la decisió de salvar el clima').

Els ecologistes també van donar la benvinguda als congressistes amb el so dels despertadors, per recordar la importància de "despertar" davant l'amenaça que suposa el canvi climàtic. Una pancarta amb el lema Don't nuke the climate ( 'No bombardegeu el clima') i la disfressa de diversos activistes parodiant a alguns líders mundials, com el president dels Estats Units, Barack Obama, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, van completar la protesta.

--
Totes les notícies sobre el Barcelona Climate Change Talks 2009

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí