L'energia és un element imprescindible per al desenvolupament de les societats en tots els seus àmbits. Ara per ara, el petroli és l'energia que mou el món, però els experts reunits la setmana passada a Barcelona van alertar que no estem lluny del dia en què començaran a haver-hi problemes de subministrament pel declivi en la producció. Com afronta Catalunya aquest futur incert?
Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, va assegurar a la inauguració de la conferència de l'Associació per a l'Estudi del Pic del Petroli (ASPO, per les seves sigles en anglès) que "estem davant un repte important, de com governar l'escassetat d'energia" just en un moment en què la crisi econòmica "ens fa adonar de la fragilitat de la globalització". Segons el conseller, "a Catalunya tenim la voluntat de fer recerca i innovació en matèria energètica, a la vegada que es treballa en un pla de ruta pel futur". Precisament, va ser Albert Morcego, cap del programa de Prospectiva Energètica de l'ICAEN, l'encarregat d'explicar aquest pla, concretat en el Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015.
Objetius: estalvi i renovables
L'any 2006, Catalunya va consumir un total de 26,5 milions de tones equivalents de petroli (TEP) d'energia, distribuïdes d'aquesta manera:
-48% petroli
-23,2% Gas Natural
-22,5% Energia Nuclear
-2,4% Renovables
-3,9% Altres fonts
Morcego va remarcar que la dependència energètica del país és absoluta, raó per la qual s'ha de treballar per desenvolupar fonts d'energia pròpies (sobretot a través de les renovables) i reduint i estalviant el consum d'energia, ja que "hem d'assumir que no es pot pensar en un futur on el consum d'energia creixi indefinidament". En aquest sentit, el representant de l'ICAEN va explicar que el pla català assumeix que "el preu del barril de petroli serà de 250 dòlars al 2015, i que dos anys abans ja començaran a haver-hi problemes de subministrament a alguns països, ja que l'oferta no podrà cobrir la creixent demanda al món".
Per aquest motiu, i com objectiu per al 2015, la Generalitat es proposa passar del 2,9 al 7,9% en energies renovables, instal·lant 3.000 MW d'energia eòlica, 70 MW de fotovoltaica, 121 MW d'aprofitament elèctric del biogàs i 51 MW de biomassa forestal. Pel que fa als biocarburants, el pla preveu que al 2015 un 16% del consum energètic del transport provingui de carburants d'origen vegetal.
En conjunt, el Pla de l'Energia de Catalunya preveu unes inversions de quasi 10.000 milions d'euros, més de la meitat dels quals anirien a parar a projectes d'energies renovables. L'altra gran partida, que a la que es destinaran més de 4.000 milions d'euros, són els projectes d'eficiència energètica.
De fet, la prospectiva energètica del pla català preveu dos escenaris: un (escenari BASE) on se segueixen les tendències actuals de creixement econòmic i desenvolupament energètic; i un altre (IER, és a dir, Intensiu en Eficiència energètica i energies Renovables) que preveu el futur en funció de les mesures que estableix el pla. Així, va explicar Morcego, el pla pretén assolir un objectiu d'estalvi en el consum d'energia final a l'escenari IER del 10,6% respecte a l'escenari BASE.
El cap del programa de Prospectiva Energètica de l'ICAEN va assegurar però que aquest pla està en constant evolució, a mesura que canvien les perspectives de futur d'acord amb les dades disponibles. En aquest sentit, i al ser preguntat pels assistents a la conferència d'ASPO si el Govern es planteja un escenari de futur on la restricció de l'oferta compliqui el subministrament de petroli (o l'encareixi a nivells no assumibles per la població), Morcego va assegurar que "hi haurà un pla d'emergència pel cas que les coses vagin pitjor del que pensem". Un pla, va dir, que encara s'ha de concretar.
--
Més informació: Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 (PDF)
També a Sostenible.cat: La crisi econòmica ajornarà el pic del petroli, però no l'evitarà
Adjunt | Mida |
---|---|
pla_energia.jpg | 9.33 KB |