Catalunya es protegeix contra la contaminació lumínica

16/03/2021 - 10:29

El 41% del territori passa a formar part de la zona de protecció màxima contra aquesta mena de pol·lució

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una resolució de modificació del mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya i n'ha ampliat la superfície, concretament als municipis de Farrera, Alins, Alt Àneu, les Valls de Valira, Llavorsí, Rialp, Talarn, Rupit i Pruit, Prades i Falset, segons ha informat en un comunicat.

El Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica consta de quatre categories, en funció de la vulnerabilitat de la zona a aquesta mena de pol·lució sent les zones E1 les de màxima protecció i les E4 les de menys. Amb la nova modificació el 41% de la superfície de Catalunya passa a ser de protecció màxima (E1). Això suposa un increment de més d'un 15% respecte al mapa que es va aprovar inicialment l'any 2007 i un 5% més de l'actualització global que es va fer l'any 2018.

El Departament de Territori i Sostenibilitat té previst publicar en les setmanes que venen una convocatòria d'ajuts per import de 450.000 € per a la millora de l'enllumenat públic en zones de protecció envers la contaminació lumínica i que, alhora, contribuirà a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'aquests municipis. Segons recorda la institució en el seu comunicat, ja hi ha 44 municipis de Catalunya que aposten decididament per un model d'enllumenat públic que combina la qualitat del servei a la ciutadania amb un impacte mínim sobre l'entorn.


 

Relacionats

Notícia

La cinquena edició del Congrés d’Acústica de Catalunya ha lliurat el premi ACUSTICAT a la trajectòria professional al doctor Josep Martí Roca, catedràtic de La Salle-URL.

Notícia

El debat centra la primera jornada del congrés ACUSTICAT 2024, que ha reunit més de 300 experts a Manresa. 

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí