L'ajuntament de Cerdanyola acaba de presentar el projecte de recuperació del camí de la riera de Sant Cugat, una obra que començarà en les pròximes setmanes i que permetrà gaudir d'un espai paisatgístic per al seu ús ciutadà. El camí tindrà una amplada variable que arribarà en algun punt a ser d'uns 25 metres i funcionar com una petita plaça fins a d'altres llocs on serà estret.
Els responsables municipals destaquen que l'actuació al Parc de la Riera als anys 90 amb fons europeus ha suposat una experiència "altament rendible per a la ciutat" que ara es vol continuar. El regidor de Medi Ambient, Rafael Bellido, indica que ara es vol "perllongar aquesta bona experiència" fins a Sant Cugat, en la part alta de la riera, i fins al riu Ripoll, en la part baixa. Això permetria fer un camí natural des de Sant Cugat al Ripoll i, seguidament, al riu Besòs i fins el mar.
Un dels millors paisatges
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destaca l'objectiu de donar "el màxim de valor a les potencialitats" d'un territori on la riera Major és "una joia natural i paisatgística, punt de trobada entre la ciutat i el parc de Collserola i amb grans possibilitats d'ús social". Morral remarca la voluntat de fer "compatible" natura i activitat humana.
El gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon M. Torra, indica que les obres estan a punt de començar i que s'acabaran a finals d'any, però que alguns espais no s'obriran a l'ús ciutadà fins a la primavera per donar temps a la consolidació de les actuacions en el terreny. Les obres s'han adjudicat per un import d'1 milió d'euros.
Torra remarca la concepció global del territori metropolità que té l'AMB amb actuacions al mar, la serralada litoral -amb el parc de Collserola "com a peça central"- i els rius, entesos en la seva globalitat amb afluents i entorn.
Pel que fa a la qualitat de les aigües de la riera, tant Torra com Bellido destaquen que "baixa en molt bones condicions", tot i que l'estat també depèn de la pluja caiguda.
Camins concatenats
L'arquitecte Antoni Casamor, responsable de l'estudi d'inundabilitat, recuperació ambiental i disseny del recorregut paisatgístic, indica que aquest itinerari es farà amb la concatenació d'espais lliures que s'enllacen entre si i que lliguen amb el Parc de Collserola. L'arquitecte indica que ja existeixen passos i camins poc o mal utilitzats, que es connectaran entre si, especialment en zones com Montflorit, el Parc Tecnològic del Vallès o la zona on es troba l'empresa Puigfel. Casamor manifesta que serà una actuació discreta, però amb un rerafons "ambiciós i estratègic".
Al llarg del camí hi haurà diversos guals que seguiran el disseny dels ja existents "per no fer una suma d'intervencions estranyes" i a la riera es faran talussos "suaus i amb vores ben traçades", amb alguns especialment protegits contra els aiguats. Casamor indica que hi haurà bancs amb un disseny per barrejar-se amb la natura i que, a més de descans, també faran servei de senyals per guiar el recorregut.
En aquest itinerari hi ha alguns horts que són treballats per veïns de la ciutat, alguns d'ells en terreny privat. Els responsables municipals indiquen que s'ha arribat a un acord amb el propietari dels terrenys i els hortolans i que la recuperació del camí suposarà la desaparició d'alguns d'aquests horts i el manteniment d'altres.