18/05/2004 - 00:00
Alguns dels científics i investigadors més prestigiosos d'Europa han alertat de l'estreta relació entre la pol·lució i el càncer. El crit d'atenció d'aquests experts és molt oportú, ja que a hores d'ara la Unió Europea està treballant en una legislació que controli i informi millor de les anomenades substàncies químiques persistents que trobem en un gran nombre de productes, alguns de ben quotidians, sense que n'estiguem convenientment informats.
Els científics, que participaven en unes jornades organitzades per l'associació ARTAC, van consensuar l'anomenada Declaració de París, que serà presentada a les Nacions Unides i la Unió Europea a finals del 2004. Aquest document reclama que la normativa REACH s'enforteixi i recorda que 'la pol·lució química és una amenaça molt seriosa per a nens i adults'.
L'exsecretari general de les Nacions Unides Boutros Boutros-Ghali i el premi Laureat François Jacob ja han donat suport a la declaració.
El sistema REACH, que vol dir 'Reglament per al registre, evaluació i autorització de substàncies químiques, obligarà a les empreses que utilitzin substàncies químiques en els seus processos de producció a avaluar, analitzar i rebre el vistiplau per a cada substància emprada en una quantitat superior a un determinat llindar. La proposta encara no ha passat la primera lectura ja que, de moment, la polèmica segueix centrada en els costos que aquestes mesures tindran sobre la indústria i, és probable, que encara calgui esperar un any abans que la normativa vegi la llum.
Més informació sobre aquest tema a Sostenible:
[28/04/2004] WWF/Adena troba 76 contaminants en la sang dels eurodiputats
[26/01/2004] Una web permet descobrir les substàncies nocives que hi ha amagades a casa
[11/12/2003] Miquel Porta parla dels COP's en la presentació de la CIMA
[07/11/2003] La comissiària europea denuncia les substàncies tòxiques no controlades, tot fent-se un anàlisi
[30/10/2003] La CE publica una proposta aigualida per controlar les substàncies químiques perilloses
[28/10/2003] El reglament de substàncies químiques perilloses, objecte de la pressió de la indústria
[21/07/2003] Els ambientalistes nordamericans miren amb interès el programa de substàncies perilloses europeu
[04/04/2003] La Comissió Europea presenta la nova política de regulació de substàncies químiques
I en aquests enllaços: Esborrany de la directiva. La posició dels principals actors. El punt de vista de la indústria. Pàgina que recull les intervencions que els diferents afectats van fer el juny de 2001 al Parlament Europeu. Direcció General d'Empreses de la Comissió Europea. Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. Llistat en català de substàncies perilloses.