Cornellà serà la nova seu del Cetaqua

El Centre Tecnològic de l'Aigua és una referència europea en investigació sobre tecnologies associades al cicle integral de l'aigua
Font: Ajuntament de Cornellà
19/07/2010 - 00:00

Cornellà de Llobregat serà la nova seu del Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua), segons el conveni signat aquest 19 de juliol entre l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat i Agbar. Cetaqua -ubicat actualment al campus Nord de la UPC, a Barcelona- compta amb un equip de 65 investigadors dedicats a estudiar les tecnologies associades amb el cicle integral de l'aigua, potenciant les sinèrgies entre el món empresarial, científic i universitari. Actualment, està ja considerat com un dels centres tecnològics d'excel·lència a nivell europeu i manté relacions amb els millors centres equivalents de l'àmbit de l'aigua.

Solucions tecnològiques lligades al cicle integral de l'aigua
Creat com a fundació sense ànim de lucre el 2007, Cetaqua reuneix Agbar, la Universitat Politènica de Catalunya i el Consell Superior d'Investigacions Científiques. Durant l'any passat, va desenvolupar 55 projectes, amb un pressupost de gairebé vuit milions d'euros, gràcies a l'aportació de fons privats i públics, tant nacionals com europeus.

Els fons privats són aportats per Agbar i R+i Alliance per a projectes l'execució dels quals permeti que el coneixement generat arribi a la societat, amb l'objectiu de potenciar solucions sostenibles als problemes ambientals. Els fons europeus permeten a Cetaqua participar en el VII Programa Marc de la UE o el Programa Europeu LIFE+. Finalment, les aportacions públiques nacionals procedeixen dels ministeris de Ciència i Innovació i Medi Ambient i ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya.

Les investigacions realitzades se centren en projectes tecnològics que aporten solucions per a la resolució de problemes ambientals vinculats a la gestió del cicle integral de l'aigua, amb el clar objectiu que es puguin implantar ràpidament perquè la societat en conjunt pugui beneficiar-se de les innovacions desenvolupades.

Entre les línies d'investigació, Cetaqua compta amb un programa de recursos alternatius en el camp de la dessalinització de l'aigua del mar i salobre, la reutilització d'aigües regenerades i pluvials o la recàrrega d'aqüífers. Així mateix, manté línies d'investigació sobre l'impacte del canvi global, gestió eficient d'infraestructures, aigua i energia, medi ambient i salut o gestió de la demanda d'aigua.

Una aposta municipal per la innovació
Acollir Cetaqua significa per la ciutat reforçar la seva aposta per iniciatives vinculades a la innovació i la investigació, que es considera prioritària en l'actual context de transformació econòmica.

El nou centre d'investigació se suma a d'altres ja existents, com Innobaix -Agència d'Innovació del Baix Llobregat-, que ha de pilotar el procés de transformació econòmica de la comarca, o Citilab, impulsat també per l'Ajuntament de Cornellà com a laboratori de noves tecnologies per fomentar la societat del coneixement que és ja un model de referència a Europa.

Relacionats

Notícia

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i sis municipis metropolitans es troben en procés d’activació de noves zones de baixes emissions locals per avançar, en un futur, cap a una gran zona de baixes emissions metropolitana.

Article

Set noves electrolineres d'altes prestacions s'inclouen al desplegament de la xarxa de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics ja ha arribat a 23 municipis metropolitans.

Notícia

Del 2019 al 2023, el Consistori ja ha reduït 252.534 metres cúbics d'aigua en el consum municipal

Butlletí