Les Ciències Ambientals assoleixen a Catalunya la seva majoria d'edat. Sobre el calendari és quasi un fet -la primera promoció va començar a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1992-, però qualitativament la celebració dels Diàlegs Ambientals'09 ho constata. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) acollirà al llarg d'aquest mes d'abril i maig cinc cara a cara entre experts en diversos vectors (riscos, model socioeconòmic, territori, comunicació i aigua) en la primera col·laboració entre l'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) -creada precisament per homologar la carrera- i la Societat Catalana d'Ordenació Territorial (SCOT).
Sostenible.cat oferirà uns "diàlegs paral·lels" -en forma d'articles- entre els participants al cicle al llarg de les cinc properes setmanes.
El setembre vinent començarà a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la dissetena promoció de la llicenciatura de Ciències Ambientals. La carrera va començar sense ni tant sols ser homologada -era la primera de l'Estat espanyol- en un context en el qual el concepte 'Medi Ambient' tot just començava a ressonar (per exemple la Generalitat havia creat el Departament tot just un any abans).
Actualment la situació és ben diferent. L'interès per les Ciències Ambientals ha experimentat una forta i ràpida efervescència des de l'àmbit més local als fòrums de caràcter global. De lluitar per homologar la carrera -element pel qual va néixer l'ACCA- a poder escollir fins a quatre universitats al Principat per cursar-la. Tot un món.
Tanmateix, com diu el refrany "no és or tot el que lluu". Jordi Oliver, vicepresident de l'ACCA i vocal de l'SCOT, considera que "sovint ens trobem en situacions en què el discurs més avançat no ha tingut prou temps per difondre's i encara menys per quallar entre la societat i els governants". A més, en l'actual situació, entén que cal visualitzar els "camins i reptes" per afrontar amb coherència la qüestió clau: "en quin model socioeconòmic cal inscriure la societat".
Debat complementari no contraposat
El cicle Diàlegs Ambientals'09 constarà de cinc sessions que se celebraran a l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest fet no és casual: l'SCOT és una societat filial de l'IEC, però respon segons Oliver "a la necessitat d'integrar les Ciències Ambientals a l'acadèmia nacional".
Cada temàtica tindrà dos ponents amb formacions o aproximacions diverses, sense buscar una volguda contraposició sinó més aviat una complementarietat. En riscos ambientals el diàleg serà entre Anna Ribas (professora de la UdG) i Joan Manuel Vilaplana (director de la publicació Riskcat); per debatre sobre el model socioeconòmic el cara a cara serà entre Marcel Coderch (membre del CADS) i el doctor en Filosofia Jordi Pigem. El tercer diàleg abordarà el model territorial amb les visions de Sito Alarcón (director de projectes de Barcelona Regional) i de l'expert en connectivitat i membre de la junta de l'SCOT, Xavier Mayor.
La importància de la comunicació en els problemes ambientals no mancarà al cicle amb la presència de la periodista Maria Josep Picó i el sociòleg ambiental Josep Espluga. Clourà els diàlegs el debat a l'entorn de l'aigua, mentre continuen les pluges i la sequera ha quedat relativament oblidada, amb la presència de dos experts de gran prestigi: el geògraf David Saurí (UAB) i l'economista aragonès Pedro Arrojo.
Sostenible.cat oferirà uns "diàlegs paral·lels" -en forma d'articles- entre els participants al cicle al llarg de les cinc properes setmanes. D'aquesta manera es pretén difondre un dels objectius del cicle, tal i com assenyala Oliver: "crear i aclarir quin ha de ser el nou model de desenvolupament, davant la impossibilitat de créixer infinitament en un planeta finit"..
--
Tots els articles de la sèrie:
[DA'09] Aprendre a conviure amb el risc: primer debat, sobre riscos, entre Anna Ribas i Joan Manuel Vilaplana.
[DA'09] Repensar-ho tot per avançar: segon debat, sobre la necessitat de canviar l'actual model de desenvolupament, entre Marcel Coderch i Jordi Pigem.
[DA'09] (Re)pensant el territori: tercer debat, centrat en la gestió del territori, entre Sito Alarcón i Xavier Mayor.
Adjunt | Mida |
---|---|
DA09.jpg | 6.25 KB |