Els coralls de profunditat es troben entre els ecosistemes vulnerables que les Nacions Unides han demanat que siguin protegits. Gran part d'aquestes interessants comunitats han desaparegut de grans extensions d'aigües europees i de la Mediterrània a causa de la pesca d'arrossegament, canvis en la temperatura de l'aigua o episodis naturals catastròfics.
Les dades sobre l'existència d'aquests coralls a la Mediterrània encara són molt parcials i, la majoria de les vegades, es tracta de colònies d'escassa grandària o d'esculls morts. En aquest cas, l'escull encara manté importants colònies vives que creixen sobre estructures més antigues de coralls morts i aconsegueixen alçades de més de metre i mig.
El descobriment s'ha produït al sud-est del mar d'Alborán, en aigües internacionals. La muntanya submarina, inspeccionada amb un robot que arriba als 600 metres de profunditat, també ha proporcionat imatges espectaculars sobre altres hàbitats de gran valor.
"No només parlem d'un gran escull de corall, sinó d'extensos jardins de gorgònies, boscos de coralls negres o de camps d'esponges de vidre, tots ells de gran importància per a la salut de la Mediterrània", declara Ricardo Aguilar, director d'Investigació d'Oceana Europa. "A més, destaca la presència d'algunes espècies rares o poc conegudes, com els coralls bola, les esponges carnívores, els pops batials o la ratlla falsa-vela".
Oceana presentarà aquestes dades a la Convenció de Barcelona perquè actuï ràpidament i declari noves àrees marines protegides a la Mediterrània, per tal de preservar els últims esculls de corall i ecosistemes d'alt valor que encara hi ha en aquest mar.
Cal destacar que el 2010, Oceana va presentar una xarxa (Oceana MedNet) per crear una xarxa d'espais protegits que abastava el 10% de la superfície de la Mediterrània, incloent muntanyes submarines, canons, girs oceànics, etcètera, per la seva importància per a la vida marina. Per a l'organització, aquest descobriment reforça aquesta petició i exposa la necessitat de reaccionar ràpid per evitar que aquests paratges segueixin desapareixent de les aigües.
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: Oceana | 5.83 KB |