El catedràtic Miquel Canals, Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient

El jurat ha destacat la seva contribució a l'estudi del Mediterrani, l'Atlàntic Oriental i l'Antàrtida
Redacció
05/06/2008 - 00:00

El catedràtic Miquel Canals del Departament d'Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines de la UB, ha estat distingit amb el Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient en reconeixement a la seva trajectòria investigadora en l'estudi de l'oceà des de la perspectiva del canvi global.

El jurat, entre altres aspectes, ha destacat la contribució de Canals a l'estudi del Mediterrani, l'Atlàntic Oriental i l'Antàrtida, i l'impacte del seu treball per millorar la comprensió dels mecanismes que regeixen la transferència del canvi climàtic entre diferents latituds, a més de les reaccions del sistema atmosfera-oceà en regions especialment sensibles, com ara la Mediterrània. D'altra banda, el premi reconeix també l'impacte i la productivitat científica del GRC Geociències Marines dirigit per Canals a la Facultat de Geologia de la UB, que és el grup investigador que més articles ha publicat en col·laboració amb altres investigadors d'àmbit nacional i internacional.

Reconegut amb la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària el 2004, Canals ha dirigit campanyes investigadores de geologia marina a bord de grans bucs oceanogràfics per estudiar la topografia submarina, el registre sedimentari i els indicis del canvi climàtic de la conca mediterrània, l'Atlàntic i l'Antàrtida. En concret, a l'Antàrtida ha dirigit recerques centrades en el relleu submarí, les traces de les darreres glaciacions i el fenomen dels ice streams, ràpids corrents de gel que actuen com a principals vies de descàrrega i drenatge de gel des de l'interior del continent.

Canals és, a més, el primer autor de l'estudi sobre l'enfonsament hivernal d'aigües denses (cascading) als canyons submarins del Mediterrani nord-occidental, publicat per la revista Nature el 2006 i destacat a l'informe In dead water. Merging of climate change with pollution, over-harvest, and infestations in the world's fishing grounds del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (veure la notícia a Sostenible.cat).

Mapa del relleu submarí català
Una altra fita científica del GCR Geociències Marines dirigit per Miquel Canals és la seva col·laboració en el primer mapa del relleu submarí de Catalunya, que és a l'abast del públic a través de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i de les llibreries de la Generalitat de Catalunya. El primer mapa del relleu submarí de Catalunya a escala 1:250.000 cobreix més de 46.000 km2 revela la segmentació del marge continental de Catalunya en una sèrie d'unitats amb trets distintius, seguint la línia de costa. Aquest model digital en tres dimensions integra el relleu dels fons marins i de la part emergida a tot Catalunya i presenta informació de potencial interès per a diferents àrees de la geologia, biologia i ecologia marines (gestió dels ecosistemes marins, emissaris submarins, etc.) i sectors empresarials (pesqueres, confraries de pescadors, etc.).

Els Premis Rei Jaume I, de caràcter anual i d'àmbit nacional, i van ser creats el 1989 a la Comunitat Valenciana per iniciativa de la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats.

Relacionats

Butlletí