El passat mes de maig es celebrava una edició més del Clean Up day, una iniciativa a nivell Europeu que té per objectiu la retirada de deixalles abocades per l’home en entorns naturals. Des del comitè organitzador es va convocar la ciutadania a participar en la jornada, que se celebra anualment, on es van netejar diversos espais públics.
Els objectius no són altres que la millora de l’estat de zones que han patit l’efecte de l’ésser humà i el de sensibilitzar a la ciutadania. Diverses localitats també han aprofitat les activitats per fer tallers educatius amb persones joves.
La jornada va concloure amb un bon èxit participatiu, reunint un gran nombre de voluntaris al món local.
En aquesta campanya Let's Clean-up Europe organitzada per la Comissió Europea s'hi van implicar 26 regions del continent. A Catalunya es van organitzar 184 activitats de neteja en diferents espais naturals. En el conjunt d'accions, coordinades per l'Agència de Residus de Catalunya, hi van participar més de 10.000 voluntaris en 146 municipis.
Argentona va ser un dels municipis participants, en una activitat coorganitzada per l’Associació Nadius Educació i per l’Ajuntament del municipi. Durant un parell d’hores, membres de l’entitat, la majoria infants d’entre 4 i 11 anys, sumats a altres voluntaris, han recollit 1260 Kg de residus. Entre aquests es trobaven restes de fustes, mobiliari divers, runa i envasos. Tot ha estat dut a la deixalleria.
A Sant Esteve Sesrovires, tot i la pluja que va obligar a aturar la jornada abans d’hora, es van reunir més de quaranta participants per netejar el bosc de Ca n’Estella, on retiraren 10 m3 de residus de tot tipus.
Altres municipis implicats, com Cardedeu, van retirar més de 60 litres de residus. Els encarregats de dur a terme la neteja van ser més de 60 alumnes de l’Institut Pla Marcell. En aquest municipi es va aprofitar la diada compaginant-la amb activitats d’educació ambiental, en les quals es va auditar l’estat de la riera, es va fer una valoració de la vegetació i de les espècies d’organismes que l'habiten i es va valorar quina és la pressió humana a la que està sotmesa, així com els potencials abocaments que hi poden haver.
Sanfruitós del Bages també va celebrar el dia, una quinzena de participants van recollir 200 Kg de deixalles que després van separar de manera selectiva.
En aquest vídeo s'explica la feina que van fer els voluntaris a Sitges, on es va netejar el litoral marí:
Tot plegat ha confirmat un triomf de les iniciatives i de la cooperació ciutadana. Després de l’èxit d’aquest any i de cara a les properes edicions es pot esperar una resposta encara més positiva per part de la ciutadania, obtenint així uns resultats encara millors.
Es pretén que l’activitat vagi més enllà dels dies marcats al calendari i que les persones sensibilitzades segueixin actuant pel seu propi compte, divulgant les idees del Clean Up day i retirant residus dels entorns afectats. Un canvi de consciència col·lectiva que afavorirà a mantenir el medi ambient de manera més sostenible, promovent accions de prevenció i de gestió correcta dels residus que produïm.