El fons marí, al límit

Font:Fundació Mar/Agències
27/06/2011 - 00:00

La Fundació Mar ha advertit del mal estat en què es troba el fons marí d'algunes zones del litoral català.  Les causes són diferents a cada part del territori, al litoral gironí: la sobrepesca i el fondeig d'embarcacions; a Barcelona: la contaminació i la regeneració de platges, a Tarragona: la influència del transport de vaixells i la contaminació provinent de les indústries petroquímica i nuclear. Tot això afegit a d'altres més generals com ara l'abocament de residus, la navegació d'esbarjo, l'activitat dels ports o la forta pressió de visitants.

Suspenen Begur i el Delta del Llobregat
Segons l'informe, presentat aquest 27 de juny, els fons més deteriorats són els de la cala d'Aiguafreda, a Begur (Costa Brava), pel gran nombre d'embarcacions que hi fondegen i que malmeten l'ecosistema amb els residus nàutics i els blocs de formigó que erosionen i desertitzen el fons, i el del Delta del Llobregat per la gran contaminació de les aigües. Pel que fa a demarcacions, el fons marí de la costa de Barcelona és el més degradat, per l'impacte de l'ampliació del Port i un excés de contaminants a causa de la concentració de població.

La Fundació, a través del projecte SILMAR, disposa de prrop d'una vintena de punts de control repartits entre Catalunya i les Balears per avaluar l'estat del fons marí a tot el litoral català, a través de bioindicadors dels diferents punts de control. La conclusió, segons el seu director, Miquel Ventura, és que ‘la situació del litoral està al límit'

En aquest sentit, i per reconduir la situació, la Fundació Mar reclama un nova forma de gestionar el litoral, així com mesures urgents per recuperar els ecosistemes que s'estan perdent i que s'estudiïn i promoguin noves actuacions per preservar el fons marí. En aquest sentit reclama a l'Administració que protegeixi el 25% de la costa, enlloc de l'1% actual, i es felicita perquè aquest any no hi haurà regeneració de platges, ja que això significarà resultats positius pel fons marí l'any vinent.

 

Relacionats

Notícia

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Es regulen accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Butlletí