El departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat ha acordat destinar 175.000 milions d'euros l'any vinent a fomentar el consum d'aliments ecològics als menjadors escolars. En concret, durant una reunió aquesta setmana del Grup Interdepartamental del Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012, s'ha decidit desenvolupar una campanya de promoció conjunta dels aliments ecològics, la creació d'un registre d'establiments que comercialitzen productes ecològics, el foment del consum dels aliments ecològics en els hospitals, incloure la producció agrària ecològica dins dels plans d'estudi de les carreres universitàries i el foment del consum d'aliments ecològics en els menjadors escolars.
Pel que fa a aquesta última actuació, a establir i impulsar per tots els departaments presents en el Pla d'acció i amb una dotació de 175.000 euros pel proper any, s'ha acordat incentivar el coneixement i consum d'aliments ecològics en una sèrie de centres educatius i amb la participació dels Consells Comarcals respectius, a concretar i definir a principis de 2010.
El Grup Interdepartamental del Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012 està coordinat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i hi participen els departaments d'Economia i Finances, Educació, Innovació, Universitats i Empresa, Medi Ambient i Habitatge, Presidència i Salut.
L'objectiu fonamental del Pla d'acció, que compta amb un pressupost de 37 milions d'euros, és promoure les produccions i el consum de productes i aliments ecològics a Catalunya, aprofitant la bona salut d'aquest sector en els darrers anys, els beneficis socials i ambientals que aporta aquest sistema de producció i la qualitat dels productes obtinguts.
En aquest sentit, al llarg d'aquest 2009 s'ha estat treballant en 45 accions del total de 105 que té aquest pla, entre les quals destaquen la realització d'un curs d'horta ecològica adreçat als monitors d'horticultura i jardineria dels Centres penitenciaris i de Justícia Juvenil de Catalunya; l'inici dels tràmits per crear un Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques, i la creació de la figura de tècnic dinamitzador territorial de la producció ecològica.
Més informació: Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012 (PDF)
També a Sostenible.cat... Els menjadors escolars ecològics: aprendre a desaprendre