El Priorat redueix la contaminació lumínica amb el suport de la Diputació de Tarragona

12/05/2021 - 08:48

La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dijous a la Vilella Baixa el nou sistema de lluminàries que permetrà estalviar energia i preservar el cel nocturn en aquesta zona del Priorat.

La Vilella Baixa és, a hores d’ara, un municipi més respectuós amb el paisatge gràcies a l’adaptació del sistema d’enllumenat públic que s’hi està efectuant amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dijous el nou sistema de lluminàries que permetrà reduir la contaminació lumínica i preservar el cel nocturn en aquesta zona del Priorat. En concret, l'actuació permetrà reduir el consum d'energia al municipi en un 60% anual.

El municipi de la Vilella Baixa està inclòs per la Generalitat de Catalunya en la Zona d’especial protecció de la qualitat acústica i lumínica del Parc Natural de la Serra de Montsant, juntament amb 12 municipis més de la comarca del Priorat, tots ells compten amb el suport de la Diputació de Tarragona per a dur a terme les corresponents renovacions en matèria d'eficiència energètica.  De fet, la institució ofereix suport a tota la comarca del Priorat a través de diferents programes. Albarca, la Bisbal de Falset, Cabacés, Escaladei, la Figuera, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Poboleda, Pradell de la Teixeta, Siurana, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa són les poblacions on ja és visible aquesta col·laboració.

El Parc Natural de la Serra de Montsant va ser el primer espai de Catalunya que va rebre, l'any 2019, la doble certificació de protecció de la qualitat lumínica i acústica del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Menys contaminació i més estalvi

El projecte d’adequació de l’enllumenat públic a la Vilella Baixa consisteix en la instal·lació de lluminàries més eficients que permetran reduir el consum d’energia en un 60 % anual (suposarà un estalvi de 49.374 Kwh a l'any), fet que implicarà un estalvi econòmic de 7.406 € anuals i la disminució de les emissions de CO2 (35.200Kg de CO2 equivalents a 4 vegades l'ús energètic d'una llar durant un any). L’actuació es durà a terme en dues fases, ara ha finalitzat la primera i es preveu que la segona estigui enllestida al desembre. Les obres compten amb el suport econòmic, jurídic i tècnic de la Diputació de Tarragona. En concret, la institució hi ha destinat 14.485 euros procedents dels ajuts per als Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).

La reforma del local social de la Vilella Baixa i la millora de l’accés al carrer Nou del Priorat han estat finançades amb el Pla d’Acció Municipal

Acompanyada de l’alcalde de la població, Daniel Siuraneta, Llauradó també ha visitat a la Vilella Baixa el resultat de diverses obres efectuades amb l’aportació del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació. La reforma del local social o l’arranjament de les escales d’accés al carrer Nou del Priorat són només algunes de les accions que han millorat la seguretat i la comoditat dels veïns i veïnes del municipi. Accions que, en el seu conjunt, han representat a la Diputació una inversió de prop de 120.000 euros.


 

Relacionats

Notícia

Una investigació de la UAB ha aconseguit caracteritzar detalladament com les bossetes de te comercials basades en polímers alliberen a la infusió milions de nanoplàstics i microplàstics. L’estudi mostra per primera vegada la capacitat d’aquestes partícules d’internalitzar cèl·lules intestinals humanes, de manera que poden arribar a la sang i expandir-se per tot l’organisme.

Acte
30/04/2025 - 00:00
Notícia

La ciutat de Barcelona consolida la tendència descendent de la contaminació i tanca el 2024 amb les millors dades des que se’n tenen registres. 

Butlletí