El Projecte Alguer permet descobrir en aigües de Mataró una nova espècie de crustaci: l’Iluro

Font: Ajuntament de Mataró
14/06/2013 - 00:00

El programa de seguiment de l'alguer de Mataró, la praderia de posidònia oceànica que s'estén davant de la costa de la ciutat, ha permès descobrir una nova espècie de crustaci. El Mysidopsis iluroensis ha estat batejat pel seu descobridor amb el nom de la ciutat romana d'Iluro, en honor als vestigis que Mataró conserva del seu passat romà.

L'especialista en misidacis -tipologia de crustacis- Carles San Vicente Galparsoro acaba de publicar la descripció per a la ciència de la nova espècie. Els exemplars que han estat estudiats es van localitzar al 2001 i 2011 durant una recollida de mostres a les estacions Mataró II i Mataró III de l'alguer.

El Mysidopsis iluroensis viu en els fons propers a l'alguer, entre 17 i 21 m de fondària. Les característiques principals que el defineixen són la talla petita (els exemplars adults fan uns 4 mil·límetres de llargària), un rostre prominent i manca de nòduls dorsals a la closca, l'antènula, el tèlson i l'uropodi.

El treball de voluntariat submarí més important a Catalunya
L'any 1996 es va posar en marxa el Projecte "Alguer de Mataró" amb l'objectiu de conèixer l'estat i fer el seguiment continu de la praderia de posidònia oceànica de Mataró, una de les més importants i millors conservades del litoral català.

L'estudi està coordinat per la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) i compta amb la participació de l'Ajuntament de Mataró, de Blaumar, de Port Mataró, de la Secció de Ciències del Museu de Mataró, de la Confraria de Pescadors de Mataró i l'assessorament científic del departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. 

Al llarg dels 16 anys d'estudi s'han fet més de 1.000 hores de treball submarí repartides entre prop de 400 participants. Això fa d'aquest projecte l'activitat de voluntariat ambiental submarí més important realitzada a Catalunya.

Les dades aconseguides amb aquest treball voluntari han proporcionat una experiència acumulada important. Ha permès, per exemple, mesurar l'impacte dels grans temporals en la dinàmica del sediment a fondàries on hi ha les plantes de posidònia, o s'ha observat la freqüència real de floració d'aquesta planta, que es pensava que era més baixa.

Informe 2012
A finals de maig es va presentar a la regidora d'Urbanisme, Patrimoni, Medi Ambient i Habitatge de l'Ajuntament, Montserrat Rodríguez, l'informe corresponent a les immersions realitzades al 2012.

Entre les principals conclusions destaquen, com aspectes positius, que tant les densitats com les cobertures dels punts de control tenen un comportament força estable en el temps, sense canvis significatius en els anys que dura l'estudi. L'excepció és l'estació I, que va quedar molt desenterrada pel temporal de 2008, tot i que al llarg d'aquests darrers anys ha recuperat una part de la sorra perduda.

Pel que fa als aspectes negatius, al 2012 se segueix observant regressió dels límits de l'estació I, i també de l'estació II. La cobertura de l'estació I és baixa, respecte als valors dels primers anys, tot i que ha iniciat una certa recuperació.

Com a conclusions també, l'estudi recomana seguir obtenint dades i vigilar les possibles afectacions derivades de projectes que es faci a la costa.

Immersió diumenge 16 de juny
El projecte "Alguer de Mataró" continua i està previst que el proper diumenge 16 de juny hi hagi una altra jornada de voluntariat submarí per aconseguir noves dades. El punt de trobada és a les 8h a la seu de l'SPAS (Port de Mataró). Per a inscripcions es pot trucar al telèfon 93 790 45 22.

L'alguer de Mataró és un dels espais marítims inclosos en la Xarxa Natura 2000 (Costes del Maresme) i és un hàbitat protegit per la legislació europea, indicador de la bona qualitat ambiental de l'aigua de les platges.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí