La necessitat d'actuar sobre la gestió de la demanda de l'aigua i la implicació de tots, polítics i ciutadans, per assolir fórmules que permetin un ús sostenible d'aquest recurs van ser algunes de les conclusions del debat "Aigua i Sostenibilitat", celebrat aquest dijous en la novena edició del Congrés Nacional del Medi Ambient, CONAMA 9.
L'actual crisi financera suposarà un canvi en matèria de desenvolupament sostenible i de gestió de l'aigua, però també una oportunitat per assolir el consens entre els grups d'interès i de competitivitat per a les empreses. "La gestió de l'aigua és un dels principals reptes a què s'enfronta la societat contemporània; és un bé econòmic, social i de valor mediambiental", va afirmar Justo Mora, director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Tajo. El representant del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí va advocar també per la posada en marxa de "processos de participació ciutadana, on tots els sectors implicats contribueixin amb les seves idees, i s'arribi en una fórmula pactada per a un ús sostenible de l'aigua".
Per a Ger Bergkamp, director general del Consell Mundial de l'Aigua, tenim la responsabilitat de prendre mesures i demandar un canvi fonamental, mostrant solidaritat amb aquells que no tenen accés a l'aigua i mobilitzant els ciutadans en aquest canvi. "Hem de llançar un missatge positiu de participació, fer un sector econòmicament viable a tots els països, amb serveis on intervinguin el sector públic i privat; innovar en l'àmbit del sanejament, buscant el tractament de les aigües residuals, perquè sigui un recurs i no només un problema; i buscar nous camins de diàleg, dels ciutadans i dels polítics", va assegurar. Segons Bergkamp, el Fòrum Mundial de l'Aigua que se celebrarà a Istanbul (Turquia) el març de 2009 serà una oportunitat que els polítics s'involucrin i "busquin un consens entre ells per trobar un solució als problemes de l'aigua".
Domingo Jiménez Beltrán, ex-director de l'Agència Europea de Medi Ambient, va comentar que "cal emmarcar l'aigua en una estratègia global de desenvolupament" i, igual que la resta de participants, va assenyalar la necessitat d'actuar sobre la gestió de la demanda, i no de l'oferta com s'ha fet fins ara. "No hi ha una crisi de recursos, sinó de gestió, i cal crear les condicions per superar aquesta crisi de gestió, amb una millor governabilitat del recurs, apel·lant a l'establiment d'una estratègia a mitjà|medi i llarg termini", va assenyalar.
Juan Antonio Guijarro, director d'Agbar Agua, va parlar del paper del sector privat per garantir un ús sostenible de l'aigua, a través de tecnologies més eficients i la col·laboració amb les administracions per conscienciar clients i ciutadans en la seva gestió responsable. "La crisi no ha de ser l'excusa per justificar que la problemàtica ambiental passi a un segon pla, sinó a una oportunitat de desenvolupament i competitivitat".
Finalment, l'exemple més pràctic va arribar de la mà d'Inma Mayol, tinent d'alcalde de medi ambient de l'ajuntament de Barcelona, que va explicar l'experiència de la capital catalana, que va convertir la sequera de l'any passat en una oportunitat mitjançant polítiques d'estalvi d'aigua amb els ciutadans, la recuperació d'aqüífers locals, l'aprofitament de les aigües depurades i la dessalació d'aigua marina.