Les organitzacions ecologistes Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Ecologistes de Catalunya, Fundació Global Nature, GOB i Greenpeace han presentat una queixa davant el comissari europeu de Medi Ambient perquè investigui les irregularitats detectades en les dades de reciclatge d'envasos que Espanya presenta a Brussel·les, que serien inferiors als que es declaren oficialment.
Després d'analitzar la informació disponible, els col·lectius denunciants han demanat a la Comissió Europea que obri una investigació sobre aquest fet. Segons els ecologistes les irregularitats podrien tenir el seu origen en què les dades que Espanya envia cada any a Europa es basen únicament en les estadístiques de les entitats que s'encarreguen de la recollida selectiva de residus (Sistemes Integrats de Gestió de Residus, SIG), com Ecoembes i Ecovidrio, i en la majoria de casos aquestes dades no es poden contrastar, ja que les administracions responsables no disposen d'informació de suficient.
Irregularitats en les tones declarades
De l'anàlisi fet per aquestes entitats de la documentació es desprèn que:
- Espanya computa com envasos materials que no ho són, com paper o diaris, o materials procedents de recuperadors tradicionals (drapaires)
- També es comptabilitza com envasos recuperats tots els metalls de les escòries de la incineració, impossibles de diferenciar entre envàs i no envàs després de la combustió.
- Els propis envasadors assumeixen un frau en la declaració que ronda el 10%, pel fet que nombrosos envasos importats no són declarats, però sí que arriben als circuits de recollida selectiva i contribueixen al total reciclat sense comptabilitzar en els posats al mercat.
- Es consideren materials impropis dels contenidors de reciclatge com materials reciclats. Aquests materials que no podran ser reciclats oscil·len entre el 2% en els contenidors de vidre o paper i el 25% en els contenidors d'envasos lleugers. A més, en el cas dels plàstics, al voltant d'un 25% que entren a les plantes de reciclatge no s'arriben a reciclar però s'estan comptabilitzant com reciclats en les estadístiques que s'envien a Europa. En definitiva es comptabilitza el reciclatge brut en lloc del net.
Per tant, segons aquestes entitats, un estudi detallat de les dades "oficials" porta a la conclusió que s'estan incomplint els objectius per a vidre i plàstic així com l'objectiu global marcat per la Directiva d'envasos. De fet, denuncien les últimes dades del 2008 demostren que els SIG incompleixen els objectius de reciclatge.
El paper dels SIG en el compliment dels objectius
Més de la meitat dels envasos es consumeixen a nivell domèstic i es gestionen a través dels sistemes integrats de gestió (Ecovidrio i Ecoembes). Segons les dades analitzades per les associacions ecologistes, els resultats reals de reciclatge de materials domèstics no arriben a complir el que estableix la Llei d'envasos i residus d'envasos (LERE) i condicionen el compliment dels objectius de la Directiva d'Envasos.
- Plàstic (objectiu 22,5%, dades oficials de reciclatge 26,07%): Només un 16% dels envasos de plàstic es van recollir selectivament. Si es comptabilitzen els envasos posats al mercat segons Cicloplast i els resultats nets de reciclatge també segons Cicloplast no s'està complint amb els objectius marcats en la LERE (22,5% de reciclatge) ja que només s'aconsegueix un 19,65% de reciclatge.
- Metalls (objectiu 50%, dades oficials de reciclatge 67,17%):): Només un 17% dels envasos metàl·lics es van recollir selectivament. La resta d'envasos metàl·lics es van recuperar a través de plantes de tractament de residus en massa, incineració i recuperadors tradicionals. Únicament considerant el 100% d'aquests envasos s'aconseguiria un reciclatge del 67%, superior al marcat en la LERE (50% de reciclatge). Si considerem que un 40% d'aquests altres fluxos no són envasos, s'estaria en una recuperació del 48%, per sota dels objectius de la LERE.
- Vidre (objectiu 60%, dades oficials de reciclatge 59,98%): Ecovidrio pot haver estat comptabilitzant envasos no arribats a posar al mercat (unes 220.000 tones) com a produïts i reciclats. Si es descompten, obtenim un nivell de reciclatge del voltant del 54%, per sota del 60% marcat per la LERE.
- Paper i cartró (objectiu 60%, dades oficials de reciclatge 73,77%): Per comptabilitzar els envasos de cartró reciclats es considera que un 40% del contenidor blau són envasos quan en realitat el nivell és molt més baix (al voltant del 30%). Una correcció de les dades de reciclatge dóna un nivell de recuperació del 52%, per sota del 60% marcat per la LERE.