Els radiosondatges de la UB i el Servei Meteorològic de Catalunya s'integren a la xarxa mundial

Es tracta d'una eina imprescindible per iniciar els models meteorològics i determinar la possible evolució de l'atmosfera
Font: Universitat de Barcelona
18/12/2008 - 00:00

Conèixer el comportament atmosfèric local i contribuir a l'operativitat meteorològica mundial de manera diària i ininterrompuda és l'objectiu dels radiosondatges que es fan diàriament des de la Facultat de Física de la UB. Aquestes observacions, úniques a tot Catalunya, van iniciar-se fa deu anys mitjançant una col·laboració entre la UB i el Servei Meteorològic de Catalunya.

Ara, les dades científiques del radiosondatges de Barcelona s'integraran als butlletins d'intercanvi regional de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) dins la Xarxa Meteorològica Mundial, per tal que el conjunt de la informació sigui útil per a tota la comunitat meteorològica internacional.

A la troposfera tenen lloc la pràctica totalitat dels fenòmens meteorològics. En concret, la tècnica del radiosondatge es basa en el llançament d'un globus inflat amb heli en què s'instal·la una sonda dotada de sensors d'alta tecnologia. El globus puja empès per la força ascensional i va fent mesures al llarg del seu recorregut (fins a un màxim de 30 quilòmetres depenent del dia). Mitjançant ones de ràdio i en intervals regulars de temps, la sonda envia paquets d'informació: velocitat ascensorial de la sonda, pressió atmosfèrica, temperatura de l'aire, temperatura del punt de rosada, humitat, direcció i velocitat del vent (via sistema GPS). Mitjançant aquestes dades es pot conèixer l'estat meteorològic de la troposfera al llarg de la vertical del punt on es fa el radiosondatge.

Dos cops al dia (a les 12 h i a les 00 h), sota la coordinació del professor Bernat Codina del Departament d'Astronomia i Meteorologia, s'obtenen dades de l'estat de l'atmosfera en els primers 25-30 quilòmetres d'altura. L'operació té lloc des de l'estació de radiosondatges al terrat de la Facultat de Física de la UB. Els radiosondatges es fan simultàniament a la mateixa hora en molts punts del planeta per poder caracteritzar amb la màxima precisió possible l'estat de l'atmosfera. Avui dia, es disposen de dades de més de 1500 estacions de radiosondatge, una informació compartida pels diferents serveis meteorològics internacionals. A més de ser una tècnica d'observació, els radiosondatges són una eina imprescindible per iniciar els models meteorològics, la finalitat dels quals és determinar la possible evolució de l'atmosfera i, en conseqüència, el pronòstic del temps futur.

Etiquetes: 

Relacionats

Opinió
Opinió


" La primera expedició catalana i totalment femenina a Mart va tornar fa unes setmanes. Com deveu suposar, no es tracta d’un viatge real al planeta vermell, sinó d’una simulació, però feta amb tot el rigor científic."
 

Butlletí