Els workshops, la novetat del #wasteinprogress supera totes les previsions de públic i de contingut

28/02/2018 - 12:47

El #wasteinprogress – Fòrum Internacional de Gestió de Residus ha tancat les portes després de superar totes les previsions de públic i de contingut de l’espai Workshop, la principal novetat d’aquesta segona edició. L’Ajuntament de Girona aposta per mantenir el Fòrum i vol emmirallar-se amb les iniciatives que s’hi presenten. Tortolì, a l’illa de Sardenya, i l’Oktoberfest de Munic han estat els dos últims casos d’èxit presentats, aquest últim explicant el seu model de gestió de residus, que els ha permès arribar al 90% de recollida selectiva.

La directora de la Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha valorat com a “èxit total” la creació d’aquest espai per debatre i posar en comú diverses propostes. Durant els tres dies del Fòrum, celebrat a la Fira de Girona, 180 persones han participat en els sis Workshops que s’han organitzat, alguns dels quals han hagut d’ampliar l’aforament perquè algunes persones poguessin participar-hi com a oients.

El Fòrum, que és únic a escala mundial, ha assolit en aquesta segona edició els reptes que s’havia proposat en acabar la primera: “mantenir la qualitat de les potències i del coneixement sense preocupar-nos per créixer en nombre d’assistents, que aquest any n’han estat uns 350 a cada jornada”, segons ha apuntat Cunyat. Entre els participants hi ha hagut una important assistència d’empreses del sector del turisme -un 15%- encara que principalment el públic provenia d’administracions públiques, generalment de zones turístiques.

Des de l’Ajuntament de Girona també han celebrat l’èxit assolit i l’encert de combinar un congrés on conviuen experts i ponents amb empreses del sector de la gestió de residus. El vicealcalde i regidor de medi ambient de l’ajuntament de Girona, Eduard Berloso, ha assenyalat que des del consistori es vol seguir fent una aposta ferma per mantenir el Fòrum Internacional de Residus, que permet a la ciutat emmirallar-se amb les iniciatives presentades. D’aquesta manera la participació en el #wasteinprogress ha permès prendre nota de casos exemplars de gestió de residus en esdeveniments amb grans concentracions de gent i en el funcionament del porta a porta, que ja s’implementa en alguns barris de la ciutat.

En acabar la primera edició, les empreses participants van fer propostes per millorar l’experiència al Fòrum. En aquesta línia, enguany s’ha esponjat l’horari de les ponències, que s’han ampliat fins a la tarda per permetre que els participants poguessin participar en altres espais del congrés al llarg del dia. També la majoria de ponents han decidit estar presents els tres dies del Fòrum i posar a disposició del públic assistent més horaris per fer tutories i reunions a l’espai B2B (Bussines to bussines). Les empreses que han decidit tenir un estand a l’Espai Empresa també han apreciat les millores i algunes d’elles han pogut tenir una sala privada on han organitzat activitats paral·leles al congrés.

Oktoberfest i Tortolì, dos casos d’èxit en la gestió de residus
Un dels models que s’ha presentat a la darrera jornada del congrés ha estat el festival Oktoberfest de Munic. La doctora Ursula Triebswetter, coordinadora d’economia sostenible del departament de treball i desenvolupament econòmic de la ciutat alemanya, ha explicat com han convertit una de les seves festes més populars –reben més de 6 milions de turistes en 18 dies– en un exemple de sostenibilitat. Durant l’Oktoberfest, l’ajuntament s’encarrega de gestionar els residus de les carpes per assegurar-se que la recollida selectiva es compleix estrictament. Només les 16 carpes més grans es gestionen les seves pròpies deixalles. Paral·lelament, fora del recinte firal es prohibeix el vidre i s’estableix un sistema en què es recompensa econòmicament als ciutadans que retornen els seus envasos de plàstic. D’aquesta manera, l’Oktoberfest ha aconseguit reduir els residus totals en un 50% i ha assolit, segons Triebswetter, una recollida selectiva del 90%.

Ursula Triebswetter, a la última jornada del Wasteinprogress. Foto: EFE/Robin Townsend

Un altre dels projectes que s’han presentat avui ha estat el de Tortolì, a l’illa de Sardenya. El seu regidor de medi ambient, Walter Cattari, ha presentat el sistema porta per porta del municipi, a través del qual han aconseguit un 90% de recollida selectiva. El seu servei funciona a través d’una empresa privada, Fórmula Ambiente,  que s’encarrega de passar a recollir els residus, prèviament seleccionats pels mateixos ciutadans, i de vendre’ls posteriorment. Per assegurar-se que el sistema funciona correctament, l’empresa també s’encarrega de revisar, contenidor a contenidor, que la selecció de residus sigui la correcta, i s’estableixen multes de 200 a 600€ pels veïns reincidents. Aquest model, més enllà dels grans índexs de recollida selectiva que ha assolit, també ha permès que el 2017 Tortolì hagi estat guardonat per l’associació ambiental Legambiente com la població de més de 10.000 habitants amb el millor reciclatge d’Itàlia.

Pels organitzadors del #wasteinprogress, la voluntat de cara a l’any vinent és clara: la temàtica haurà de ser ambiciosa, de qualitat i que causi interès entre el sector. L’objectiu principal serà que tal com ha passat aquest any, el sector escollit vegi el Fòrum de Residus com una gran oportunitat per obtenir coneixement i posar en comú experiències internacionals.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El congrés enumera iniciatives per combatre el malbaratament alimentari en el seu últim dia d’activitat.

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Notícia

La 6a edició del #wasteinprogress de Girona posarà en comú les eines que els municipis necessiten per avançar de manera efectiva cap a la descarbonització total.

Butlletí