Entregats els Premis Disseny per al Reciclatge 2009

S'han guardonat productes fets amb material reciclat i dissenyats per ser reciclats al final de la seva vida
Sostenible.cat
22/06/2009 - 00:00
Incloure els aspectes ambientals en el disseny de productes ha passat de ser una idea a començar a ser una necessitat, i en molts casos en una realitat. És evident que avui dia la definició de disseny ha d'incloure el concepte de "medi ambient" per poder ser considerat un disseny global. Des de l'Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) s'està recolzant amb força aquestes visions innovadores

El passat  dijous 18 de juny es va lliurar el Premi 2009 "Disseny per al Reciclatge: producte reciclat/reciclable", organitzat pel Centre Català del Reciclatge de l'Agència de Residus de Catalunya del DMAH de la Generalitat de Catalunya. La cinquena edició d'aquest premi es va caracteritzar per una participació massiva, arribant a 213 candidatures presentades a concurs (xifra molt superior a la d'anys anteriors: 74 l'any 2005 i 36 el 2007).

El lliurament d'aquest premi és també el tret de sortida del mes del Disseny per al reciclatge que durarà fins el 16 de juliol i que consistirà en la celebració de nombroses jornades i tallers, amb la possibilitat de visitar l'exposició de totes les candidatures presentades al Premi, tant les premiades, com les que han obtingut una menció especial (es poden consultar en http://www.premidissenyreciclatge.cat/guanyadors.php)  com les que finalment no han rebut un reconeixement especial. Tanmateix, al llarg de la sessió d'entrega del premi, amenitzat per José Luis Gallego i que va comptar amb la presència del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, es va felicitar en tot moment a tots els participants pel seu esforç en el camí d'ambientalitzar al màxim els sistemes productius actuals i futurs.

L'objectiu d'aquest premi és distingir productes, projectes i estratègies que hagin considerat i integrat en el seu disseny criteris de reciclatge i/o reciclabilitat; i materials reciclats, reciclables i/ o biodegradables que puguin ser considerats en el procés de disseny de producte.

Els criteris de valoració de les candidatures presentades al premi han estat en primera instància, el reciclatge, la reciclabilitat, i la qualitat del disseny; a més d'altres com els beneficis ambientals, la recerca, desenvolupament i innovació tecnologica, l'aplicació d'instruments d'avaluació de l'impacte ambiental i de la viabilitat del disseny, etc.

La present edició del premi Disseny per al reciclatge s'ha estructurat a partir de quatre categories:

-Categoria A: Productes. En aquesta categoria s'inclouen tots aquells productes industrialitzats i comercialitzats que siguin reciclats/reciclables.
-Categoria B: Projectes. Es consideren part d'aquesta categoria aquells projectes (que encara no han estat produïts o industrialitzats) que també siguin reciclats/reciclables, presentat tant per estudiants com per professionals.
-Categoria C: Estratègies. Consisteix en qualsevol iniciativa, política, procés o sistema que integri globalment el concepte de disseny per al reciclatge; presentat per empreses, entitats, i institucions en l'àmbit català.
-Categoria D: Materials. Finalment, aquesta categoria inclou tot material reciclat, reciclable i/o biodegradable, que es comercialitzi i/o estigui en fase d'R+D avançada, que es pugui considerar en el procés de disseny del producte i que el presenti l'empresa que el fabrica o el departament de la universitat que desenvolupi l'R+D.


De les 72 candidatures presentades a productes, ha estat premiat el separador de carril bici zebra del dissenyador industrial Curro Claret, tant pel que fa la bona resolució del disseny com per la utilització d'un material reciclat de tractament complex. A més aquest producte respon a una necessitat real de donar solucions al concepte de mobilitat sostenible a la ciutat.

 

 

 

De les 106 candidatures que han optat a la categoria de projectes,  l'ecoaparcament per a bicicletes Pal de Novell Puig Design, SCP és el que ha rebut el premi.

 

 

 


 

En la categoria d'estratègies, de les 27 candidatures,  la xarxa d'ecodisseny i disseny per al reciclatge i la reciclabilitat O2spain va ser la galardonada. Es va destacar que aquest grup consisteix en un col·lectiu de gent jove, desinteressada i compromesa amb el medi ambient.

 

 

 

Finalment, de les 8 candidatures al premi de materials, ha guanyat Syntrewood, un material provinent del reciclatge de la recollida selectiva d'envasos desenvolupat per Lasentiu, S.L.

 

En les properes setmanes, l'Especial ECOdissenys de Sostenible.cat presentarà bona part de les propostes i projectes presentats en aquest premi.

AdjuntMida
Image icon entrega_premi.jpg18.35 KB

Relacionats

Notícia
Fotografia: Marta Amat /Rezero

Fotografia: Marta Amat /Rezero

En aquest 2021, Rezero ha volgut de nou visibilitzar les iniciatives que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable. Una feina, a vegades poc fomentada i visibilitzada, però amb un important impacte tan social com mediambiental.

Butlletí