Es crea un itinerari per descobrir com afecta el canvi climàtic al Baix Ter-Montgrí

Sostenible.cat

14/12/2010 - 00:00
La regressió de les dunes litorals degut a la pujada del nivell del mar, la disminució o pèrdua d'estanys temporanis d'interior o l'augment de concentració de sals en les llacunes costaneres d'aigua dolça són alguns dels efectes que el canvi climàtic podria tenir en l'espai natural del Baix Ter- Montgrí, amb clares conseqüències sobre la fauna i flora actuals. Per donar a conèixer aquests possibles efectes, l'Associació de Naturistes de Girona ha creat un itinerari circular amb 10 punts per recórrer a peu o en bicicleta. La ruta està disponible en paper, per Internet i, com a novetat, per a dispositius mòbils.

El recorregut fa descobrir indrets de gran valor ecològic i paisatgístic, com estanys temporanis d'interior, estanys costaners salobres, estanys costaners dolços, closes, arrossars, dunes, matollar i pineda mediterrània, l'estuari del Ter, zones de maresma, etc. A cada punt, i mitjançant una fitxa descriptiva, es pot visualitzar el possible escenari futur segons els efectes del canvi climàtic, i al mateix temps inclou dibuixos naturalistes de les espècies de flora i fauna més rellevants de l'espai, pel fet de ser rares, singulars, o bé pel fet de ser susceptibles a ser afectades pel canvi climàtic. L'itinerari, que sempre gaudeix de les vistes al Massís del Montgrí, pretén ser una eina educativa i divulgativa que ajudi a sensibilitzar del valor de l'Espai Natural de la zona del Baix Ter - Montgrí.

L'itinerari es posa en marxa en el marc de l'Any 2010 Internacional de la Biodiversitat, per situar el focus d'alerta en el Baix Ter com a ambient valuós per les espècies que allotja. El recorregut és de dificultat baixa i té una distància total de 44 quilòmetres, dividits en la ruta nord (18 km) i la ruta sud (26 km). Degut a l'allargada total de la ruta es recomana fer el recorregut en dues etapes, la ruta nord i la ruta sud, sobretot si es realitza a peu. Es recomana portar binocles per a l'observació d'aus.

Innovació en els formats
Per tal de donar a conèixer l'itinerari, s'ha fet una edició de 1.000 exemplars de la versió en paper i es pot descarregar en format text i imatges des de la pàgina web. També s'ha adaptat per a dispositius mòbils per tal de permetre que, de manera autònoma, cada persona pugui visitar cada una de les parades. A la pàgina web de l'itinerari es pot descarregar la cartografia base, tracks i POIS.

L'itinerari ha estat elaborat per l'Associació de Naturalistes de Girona, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i l'Àrea d'Acció Territorial de la Diputació de Girona. Ha comptat amb la col·laboració del SIGTE (Universitat de Girona), Can Quintana - Museu de la Mediterrània, Jmes1 - Agència de comunicació i publicitat, i Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona.

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí