Èxit en un projecte de reproducció de la sípia a la badia de Pals

El projecte integra el sector professional, el científic i la gestió del patrimoni natural en la conservació de la biodiversitat del territori

Redacció

12/07/2010 - 00:00
Més de 7.500 ous de sípia s'han aconseguit arrel de la iniciativa posada en marxa per una confraria de pescadors artesanals de l'Estartit la passada primavera. Per aconseguir-ho varen col·locar, al fons marí de la badia de Pals, 31 ponedores d'ous per a sípies fetes amb branques de llentiscle i de galzeran, per conèixer si aquest sistema afavoria la reproducció d'aquests cefalòpodes. L'èxit ha fet que es el projecte s'estengui a altres zones de la badia de Pals els propers anys.
El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, gestionat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, col·labora amb aquest projecte de conservació de la sípia (Sepia officinalis) que pretén afavorir la seva reproducció. El projecte pilot, que es va iniciar a mitjans del mes d'abril, ha consistit a fondejar ponedores d'ous de sípia mitjançant branques de llentiscle (Pistacia lentiscus) i galzeran (Ruscus aculeatus), per conèixer si aquest sistema afavoria la reproducció d'aquests cefalòpodes. Biòlegs i tècnics del Parc Natural, en col·laboració amb investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICM-CSIC), han realitzat el seguiment de les ponedores per avaluar els resultats i així millorar la seva eficàcia per a projectes futurs. 

Els pescadors de l'Estartit, a mitjans del mes d'abril van instal·lar 18 ponedores de llentiscle i 13 de galzeran al fons marí de la badia de Pals, dins de la zona d'influència del Parc. Durant la primera setmana ja es van estimar un total de 2.000 ous. Després de dos mesos i mig fondejades, cada una de les ponedores té dipositats uns 250 ous viables, cosa que suposa una quantitat total de més de 7.500 ous. Aquests resultats garanteixen l'èxit del projecte i, per aquest motiu, es preveu estendre aquest projecte a d'altres zones de la badia de Pals els propers anys.

El projecte integra el sector professional, el científic i la gestió del patrimoni natural
Aquest tipus de projectes són una gran aposta pel futur de la conservació del litoral català, ja que integren el sector professional, el científic i la gestió del patrimoni natural en la conservació de la biodiversitat del territori. Un dels principals objectius de les reserves marines consisteix a donar suport a les activitats compatibles amb la conservació dels fons marins. Aquest és el cas de la iniciativa de la confraria de pescadors de l'Estartit per tal d'afavorir la reproducció de la sípia i alhora que garanteixi la preservació de la seva població a la badia de Pals, al Baix Empordà. Durant la primavera i principis d'estiu, la pesca artesanal de la sípia és un dels objectius principals dels pescadors de la confraria de l'Estartit. Antigament, la sípia es pescava mitjançant nanses (anomenades sepieres) que contenien branques de galzeran o llentiscle on les femelles dipositaven els ous que acabaven eclosionant, garantint així les generacions futures. Actualment aquest tipus d'art de pesca està pràcticament en desús.
Municipis: 

Relacionats

Butlletí